Méhnyak-hsil

39 éves, egy gyermekes anyuka vagyok. Febr-i citológiám HSIL lett (sztk, előző évek mind negatív, egynél parakeratosis) , ami után márciusban loop konizációra került sor. Annak eredménye: a hám felszínesebb rétegeiben koilocytaer atypia látható, a stromában közepes intenzitású vegyes lobsejtes beszűrődés. Immunhisztokémiai vizsgálattal p16 ellenes antitesttel mozaikszerű pozitivitás észlelhető, de dysplasia gyanúja nem merül fel. Koonizációkor elhagytam a 10 éve szedett fogamzásgátlót, 5 hétig össze-vissza és erősebben is vérezgettem. Visszamentem a magán és az sztk-s orvosokhoz is, belémnéztek, és azt mondták, rendben van, ne aggódjak a vérzések miatt. Általános labor és hasi-kismedencei uh is volt, rendben. Most voltam 3 hónapos citológiai kontrollon, ahol a helyettes orvos azt mondta, a 02-i citológia és a 03-i szövettan köszönő viszonyban sincs egymással, ami csak úgy eshet meg, ha valamelyiket elcserélték. A citológiák után fájt az alhasam, érzékeny, mintha megjönne és hőemelkedés másnap. Kérdésem, hogy mit gondol, Ön szerint is két emberhez tartozik a két lelet? 1) Nem lehet, h. a HSIL "csak" a szövettanban is látható HPV 16 és a lobsejtes beszűrődésre, gyulladásra utalt előzetesen? 2) Illetve az eredményig hátralevő 5 hétben tudok valamit tenni az aggódáson kívül, pl. méh gyulladásra, HPV-re gyógyszert szedni, esetleg az oltásnak is lehet még haszna? Köszönöm a válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Méhnyak témában

A korábbi citológia eredmény és a szövettan viszonya jelenleg nem bír jelentőséggel. Az a lényeg, hogy a most elvégzett vizsgálat eredménye mit mutat. Annak van jelentősége. Azt kell megvárni, az határozza meg van-e további teendő.

Kérdés: 2021. július 01., 12:42; Megválaszolva: 2021. július 02., 15:56
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Barna folyas terhesseg alatt
Tisztelt Doktor Ur, velemenyet szeretnem kerni: 29 hetes terhes vagyok, ma mar 4.napja barna nyalkas folyasom van (gorcs vagy egyeb tunetem nincs) , az...
Önök szerint méhnyakrákom van?
Tisztel doktor Úr/Nő! A méhnyak környékén egy golyó szerűség tapintható, ami olykor kisebb (alig észrevehető) olykor pedig elég...
a méhnyak rendellenessége
Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő:szülés után a 6 hetes vizsgálat alkalmával a nőgyógyász orvos megállapította a méhnyak egyéb...
cervix csatorna
Tisztelt Dr. Deli Tamás! Köszönöm a gyors válaszát. Annyit még kérdeznék, hogy én kb.4-5 hetes terhes lehettem mikor elvetéltem és ilyenkor is...
cervix csatorna
Elnézést, hogy levelemmel zavarom de azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint mitől van az, hogy 3 mm-re kivan nyilva a cervix csatornám? Október...