Fogamzásgátlás

Kedves Dr. Kiss György! A kérdés egész régóta foglalkoztat és Önt ajánlották, abban bízva, hogy Ön egészen biztosan tudja a választ profizmusából kifolyólag. A kérdésem arra irányulna, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése befolyásolhatja e a későbbiekben a gyermekvállalást. 21 éves vagyok. 2017 áprilisa óta szedem a Dienille fogamzásgátló tablettát. Ezt anno nem védekezés szempontjából, csupán az acnés bőröm miatt írták fel. Ekkor 18 éves koromban még teljesen szabálytalan volt a menstruációm, nem állt még be. A Dienille beállította a vérzést illetve a bőrömet is rendbe tette. (Egyébként a tabletta felírását megelőzte vérvétel és kivizsgálás valamint semmilyen mellékhatását nem érzékelem a gyógyszernek) Azonban félelmeim vannak afelől, hogy a tabletta korai elkezdése esetleg megakadályozhatja -e, hogy gyermekem legyen pár évvel később. Illetve ha azt javasolja hagyjam abba a tabletta szedését, ez esetben előfordulhat -e hogy újra pattanásos lesz a bőröm. Valamint milyen más védekezési módszert ajánl a Doktor úr? Előre is Nagyon szépen köszönöm a Doktor úr válaszát!

Dr. Kiss György válasza fogamzásgátlás témában

Tisztelt Kérdező!

Köszönöm levelét és bizalmát, igyekszem " megközelítőleg " helyes választ adni kérdésére.

Talán abból kellene kiindulni, hogy a hormontabletta szedésével /és ez minden hormonális fogamzásgátló esetében érvényes/ egy mesterségesen létrehozott állapotot teremtünk a női szervezetben, melynek eredményeként megszűnik a kapcsolat az agyalapi mirigy és a petefészkek között. Ennek hatására a petefészkekben megszűnik a petesejt-termelődés, nincs mi megtermékenyüljön, így a védekezésünk 100%-os, biztonságban vagyunk. Igen ám, de ennek ára az, hogy rendszeresen kell szedni a tablettát.

Ebből következik, hogy a tabletta szedésének abbahagyása után, hogy mikor állhat helyre a normális, oda-vissza jelentő /feed back/ kapcsolat az agyalapi mirigy és a petefészkek között, ez mindenkinél egyéni lefolyású lehet /pár hónaptól kezdve akár több időt is igénylő folyamatról van szó/.

Kérdése jogos volt, általánosan a gyermekvállalás előtt fél évvel ajánlott a hormonális fogamzásgátlás megszüntetése, hogy helyreálljon az előzőekben leírt mechanizmus és egészséges fogantatás következzék be.

Üdvözlettel: dr. Kiss.

Kérdés: 2020. június 04., 11:44; Megválaszolva: 2020. június 05., 07:57
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Gyógyszer mellékhatás? Baba?
Fogamzásgatlás
Szép estét! 46 éves nő vagyok 21 évvel ezelőtt masodik gyermekvállalás miatt nőgyógyászom APC rezisztenciát nézetett eléggé sok seprűvéna volt...
fogamzásgátló, majd 12 óra múlva...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tegnap (hétfő) este 8-kor vettem be a hétnapos tablettaszünet után az első tablettát, majd másnap (kedd) reggel...
Fogamzásgátlás
Jó napot! Érdeklődni szeretnék! Symicia fogamzásgátlót kezdek el szedni. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő után lehet közösülni? Vagy...
fogamzásgátlás
Üdv! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy barátommal 1 éve vagyunk együtt. De nem történt meg az első szeretkezés....gondolkodtunk az...