• Fogamzásgátlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Kiss György! A kérdés egész régóta foglalkoztat és Önt ajánlották, abban bízva, hogy Ön egészen biztosan tudja a választ profizmusából kifolyólag. A kérdésem arra irányulna, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése befolyásolhatja e a későbbiekben a gyermekvállalást. 21 éves vagyok. 2017 áprilisa óta szedem a Dienille fogamzásgátló tablettát. Ezt anno nem védekezés szempontjából, csupán az acnés bőröm miatt írták fel. Ekkor 18 éves koromban még teljesen szabálytalan volt a menstruációm, nem állt még be. A Dienille beállította a vérzést illetve a bőrömet is rendbe tette. (Egyébként a tabletta felírását megelőzte vérvétel és kivizsgálás valamint semmilyen mellékhatását nem érzékelem a gyógyszernek) Azonban félelmeim vannak afelől, hogy a tabletta korai elkezdése esetleg megakadályozhatja -e, hogy gyermekem legyen pár évvel később. Illetve ha azt javasolja hagyjam abba a tabletta szedését, ez esetben előfordulhat -e hogy újra pattanásos lesz a bőröm. Valamint milyen más védekezési módszert ajánl a Doktor úr? Előre is Nagyon szépen köszönöm a Doktor úr válaszát!

        Dr. Kiss György válasza a fogamzásgátlás témában

        Tisztelt Kérdező! Köszönöm levelét és bizalmát, igyekszem " megközelítőleg " helyes választ adni kérdésére. Talán abból kellene kiindulni, hogy a hormontabletta szedésével /és ez minden hormonális fogamzásgátló esetében érvényes/ egy mesterségesen létrehozott állapotot teremtünk a női szervezetben, melynek eredményeként megszűnik a kapcsolat az agyalapi mirigy és a petefészkek között. Ennek hatására a petefészkekben megszűnik a petesejt-termelődés, nincs mi megtermékenyüljön, így a védekezésünk 100%-os, biztonságban vagyunk. Igen ám, de ennek ára az, hogy rendszeresen kell szedni a tablettát. Ebből következik, hogy a tabletta szedésének abbahagyása után, hogy mikor állhat helyre a normális, oda-vissza jelentő /feed back/ kapcsolat az agyalapi mirigy és a petefészkek között, ez mindenkinél egyéni lefolyású lehet /pár hónaptól kezdve akár több időt is igénylő folyamatról van szó/. Kérdése jogos volt, általánosan a gyermekvállalás előtt fél évvel ajánlott a hormonális fogamzásgátlás megszüntetése, hogy helyreálljon az előzőekben leírt mechanizmus és egészséges fogantatás következzék be. Üdvözlettel: dr. Kiss.


        Kérdés: 2020. június 04., 11:44; Megválaszolva: 2020. június 05., 07:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: