• Fogamzásgátló szedésének abbahagyása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/ Doktor Úr! 2017 nyarán hormonváltozás miatt megnőtt a jobb mellem, miután havi rendszerességgel a menstruáció előtt elviselhetetlenül fájt a mellem (ez 1 évig folyamatosan így volt, ugyanis az akkori nőgyógyászom azt mondta, hogy ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni). Időközben kiderült, hogy HPV nemi betegségem van, amivel kezeltek, illetve 3 műtétre is sor került (LSIL elváltozás, Hpv 18 és összetapadt méhszáj miatt), majd nőgyógyászt váltottam, aki 2018 nyarán felírta nekem a dienille nevezetű fogamzásgátlót, a mellfájdalmaim és a hormonális változásaim miatt, illetve a védekezés miatt is. Sajnos ettől félév után megszűnt és nagyon rendszertelen lett a “menstruációm”. Jött a gyógyszerváltás, a Missee fogamzásgátlót szedem 2019 tavasza óta, amivel eddig nem volt semmi problémám. Az utóbbi időben azonban nagyon ingerlékeny, érzékeny lettem; sokszor vannak hőhullámaim és szédelgek, az állkapcsom mentén és a hátamon gyulladt pattanások, mitesszerek vannak; nagyon jellemző a lehangoltság és a hangulatváltozások, valamint az utóbbi 1 évben nagyon megnőtt az étvágyam, így 7 kg-ot híztam (legfőképp csípő, comb tájékon látszik). Azonban a mellfájdalmak szinte eltűntek, néha érzékenyek csak. Érdemes Önt szerint gyógyszert váltani, vagy szüneteltetni a fogamzásgátló szedését? Januárban kell a Doktor Úrhoz visszamennem féléves kontrollra, addig szeretném az aggodalmaimat, kételyemet eloszlatni és választ kapni a kérdéseimre. Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anna

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Az alkalmazott fogamzásgátló készítményt tanácsos lecserélni. Létezik más összetevőt tartalmazó fogamzásgátló, melynek alkalmazásával a leírt panaszai megszűnhetnek. A fogamzásgátló szedése általában nem jár jelentős testsúly növekedéssel. A fogamzásgátló készítmények összetevőinek van úgynevezett víz megtartó hatása. Az Ön által alkalmazott készítmény is ilyen.Olyan készítményre érdemes váltani amely drospirenont tartalmaz ,ezeknek vízhajtó hatása révén nem valószínű a testsúly növekedése. Ez tablettás készítmény.Lehetőség még a hüvelygyűrű használata is.


        Kérdés: 2019. december 08., 22:10; Megválaszolva: 2019. december 12., 17:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: