• Pcos javulhat? Ez is lehet pcos tünete?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Pár hónapja pcost diagnosztizáltak nálam. A tünetek szőrösödés és menstruáció kimaradás voltak. Hormon vizsgálaton az éhgyomri inzulin és glükóz rendben volt, terheléses inzulin vizsgálatot nem végeztek. A nemi hormonjaim határérték alatt voltak, a pajzsmirigy hormonok is rendben voltak. D-vitamin hiányom van, de ezt azóta szedem. Ezt endokrinológián végezték. Nőgyógyászati ultrahangon viszont látszott a pco rajzolt. A nőgyógyászaton azt mondták hogy diétával és mozgással jól karbantartható. Írtak fel fogamzásgátlót, de erős dohányos vagyok, és nem sikerült többedjére sem leszokni. Elkezdtem a Kriston intim tornát is, valamint sikerült leadnom 4 kgot. Azt szeretném kérdezni, hogy dohányosként szedhetem a fogamzásgátlót? A diétától és a sporttól javulhat a hirsutizmus? Az intim torna segíthet valamennyit? Mostanában nagyon lehangolt vagyok és menstruáció után régebb óta előfordul hogy fáj a hasam. Ez is a pcos miatt lehet? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

        Dr. Kiss György válasza a Pcos javulhat? Ez is lehet pcos tünet ? témában

        Tisztelt Hölgyem ! Kérdéseire válaszolva : Elsősorban meg kell határozni, hogy Önnél PCO syndromáról, vagy PCO betegségről beszélünk -e, illetve, hogy melyik áll fenn, ennek kivizsgálására további endokrinológiai vizsgálatok végzését javaslom/ pl: HOMA index ismerete /, a nemi hormonok közül a Prolactin szint meghatározást. / Maga a PCO jelenség egy nagyobb anyagcserezavar/elváltozás részét képezi, mely összefoglaló nevén a Metabolikus X syndroma, melybe a hirzutizms is bele tartozik,de a magas vérnyomás és a II. tipusu diabetes is előfordulhat. Természetesen életmód változás/ diéta, több mozgás / javithat a tüneteken és a kismedencei állapot javulásához a rendszeresen végzett Kriston intimtorna is hozzájárulhat. A dohányzás valóban károsan befolyásolhatjaa fogamzásgátló hatékonyságát, de a nem kivánatos fogantatás elkerülése miatt inkább javaslom szedését. A menstuáció utáni tünetek kivizsgálására ismételt hüvelyi ultrahang végzését tanácsolnám. Üdvözlettel: dr.Kiss.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. szeptember 08., 20:50; Megválaszolva: 2019. szeptember 10., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: