• HPV tipizálás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Már nagyon sokszor segített Nekem, jó lenne ha most is meg tudna nyugtatni. LSIL/HPV eredmény miatt HPV tipizálásra került Nálam sor. A vizsgálat előtt egy nappal megjött a menstruációm, de az orvos így is megcsinálta a vizsgálatot. Az eredmény negatív az összes vizsgált genotípusra. Lehet ez egy álnegatív eredmény a menstruáció miatt, vagy a labor szólt volna, hogy értékelhetetlen a minta? Megnéztem a leleten szereplő labor honlapját és azt írják hogy ne menstruáció ideje alatt menjünk tipizálásra, de gyakorlatilag mindenhol ezt írják. Köszönettel: BI

        Dr. Szalóczy Péter válasza a HPV a kenetvizsgálaban témában

        Kedves Kérdező! A HPV (humán papilloma vírus)vírusmérete miatt természetesen nem látható mikroszkóppal, jelenlétére csak az általa létrehozott hámsejt elváltozásokból tudunk következtetni. Jelen tudásunk szerint fehérjeszerkezetük alapján mintegy 120 fajtáját ismerjük, ezekből csak néhány faj jelenthet évek fennállása után esetleg rosszindulatú sejtelváltozást a méhszájon. A fajta tisztázására szolgál a tipizálással a fehérjeszerkezet meghatározása és számmal ellátott csoportosítása. Bár a menzesz alatti anyagvétel nem feltétlen zavaró,megnyugvása érdekében ismételtesse meg a vizsgálatot más időpontban. Heteken nem múlik. Kis beavatkozást csak magas kockázatú típus eredménye jelentene,ami nem valószínű.


        Kérdés: 2019. június 01., 11:19; Megválaszolva: 2019. június 02., 11:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: