• Változó kor?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! 45 éves vagyok, 16 éve IUD-t viselek folyamatosan (nem volt cserélve mert az orvosom azt mondta hogy nem indokolt).Korábban sohasem volt nőgyógyászati panaszom, két gyermeket szültem, rendszeresen járok nőgyógyászhoz szűrésekre. 6 hónappal ezelőtt a menstruációs ciklusom lerövidült 28-29 napról, 24-25 napra, a vérzés mennyisége nem változott, minden rendben volt Szeptember elején felkerestem a nőgyógyászomat mert alhasi fájdalmaim voltak, kezdődő Adnexitist állapítottak meg, kaptam 3 napos azi sandozt és kliont A panaszaim elmúltak Majd a következő menstruáció után égő érzést tapasztaltam a hüvelyemben, enyhe múló-visszatérő alhasi fájdalmat, illetve vizelési problémát ami abban nyilvánult meg hogy néha úgy éreztem mintha nem ürült volna ki a hólyagom de vizelet nem jött, ezen kívül mást nem tapasztaltam Újra visszamentem a nőgyógyászhoz aki mindent rendben talált a vizsgálat során és elküldött labor vizsgálatra (CRP, Ca125, vizelet ) Minden negatív lett. Azóta is égő érzésem van, és a menstruációm előtt 4 napig nagyon erős görcseim voltak, folyamatosan görcsoldókat, fájdalomcsillapítókat szedtem( korábban nagyon ritkán voltak menstruációs görcseim és nagyon enyhék) A kérdésem az lenne hogy lehetséges a változókori tüneteket érzem, illetve hogyan lehet ezt kezelni, mi a teendő? Köszönöm szépen

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Az alhasi fájdalom, hüvelyi égő érzés, vizelési panaszok gyulladásra utalnak.Ennek gyógyszeres kezelése jön szóba. A menstruációs vérzés idejének és mennyiségének megváltozása, a fájdalmas menstruáció az a változó kor kezdetét jelezheti.Ennek oka a peteérés elmaradása, a menstruációs ciklus elején működő hormon /ösztrogén/ túlsúlyának a következménye. A peteérés hiánya miatt nem egyensúlyozódik vissza az ösztrogén hormon. A méhnyálkahártya vastagabb lesz, menstruációkor több fájáskeltő anyag szabadul fel.Ez fájdalom csillapító készítménnyel kezelhető. Nőgyógyász szakorvosi vizsgálat tanácsos.


        Kérdés: 2018. október 10., 12:50; Megválaszolva: 2018. október 11., 21:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: