• Hormonális fogamzásgátló és vérzés kapcsolata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, Azért fordulok önhöz mivel az elmúlt néhány alkalommal mikor lefeküdtem a párommal vérzés jelentkezett (élénk piros, híg), de semmilyen kellemetlen érzését nem tapasztaltam, és az aktus után azonnal el is múlt. Korábban ilyen sosem fordult elő, és van egy 1 hónapos P2-es rákszűrésem, amin szerepel egyéb elváltozásként a gyulladás/reaktív hámelváltozás, és a metaplasia. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet e ennek a vérzésnek a kiváltó oka az ebben a hónapban elkezdett fogamzásgátlóm (lindynette 20), amely nagyon enyhe pecsételő vérzést okoz, de korábban az orvosom azt mondta hogy ez normális az első hónapban. Sajnos még egy hétig nem tudok eljutni az orvoshoz, és megijedtem. Előre is köszönöm válaszát Anna

        Dr. Szalóczy Péter válasza a Lindynette áttöréses vérzés témában

        Kedves Anna! Ha első hónapos fogamzásgátló szedőként jelentkezett a vérezgetés, valóban összefügg a gyógyszerrel. A korszerű hormonális fogamzásátlók csak a szükséges minimális hormonanyagot tartalmazzák, ami általában kevesebb, mintamennyit a petefészek eddig termelt naponként. Így a vérzés után kialakuló nyálkahártya a megszokottnál kevesebb hormon miatt instabilabb, szigetszerűen itt-ott leválva kevés vérzést okoz. Általában csak az első tablettás ciklusban, aztán "hozzászokva" a második és további ciklusban már nem probléma.Ha a második ciklusban is mutatkozna a tünet, térjen át a Lindynette 30 tartalmú tablettára, agy más emeltebb dózisúra.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. június 11., 20:15; Megválaszolva: 2018. június 12., 10:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: