rákszűrés

Tisztelt Doktor Úr! Arról szeretnék érdeklődni, hogy 2 éve volt egy mioma műtétem, amelyen eltávolították a méhemet. A kérdésem az, hogy érdemes-e még rákszűrés vizsgálatra mennem. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Erzsébet

Dr. Kiss György válasza rászürés témában

Tisztelt Hölgyem!

Köszönöm kérdését, mert nagyon jó!

Ugyanis a klasszikus értelemben vett rákszürésnél a méhnyakon a külső méhszájnál, ahol a nyakcstorna hengerhámja találkozik a méhnyakat kivülről boritó laphámmal--tehát a két hámféleség találkozási helyéről kell venni a cytológiát és még a hüvelyboltozatból vett kenettel lehet ezt kiegésziteni-szóval a mütét során a fent emlitett terület el lett távolitva a méhhel együtt, tehát az " irástudók " szerint a rákszürés ilyenképpen okafogyottá vált. Érthető.

A másik " irástudók " szerint az éves nőgyógyászati kontroll és vizsgálat a mütét után sem felesleges és a mütéti zárás vonalából vett cytológiai minta értékelése sem " ördögtől való dolog ".

Magam részéről az utóbbiak közé tartozom.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. március 19., 20:41 ;Megválaszolva: 2016. március 21., 11:11
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mellfájdalom lehet mozgásszervi ok
Mestruáció
Változókor, égető érzés...
Nem hat a gyógyszer?
Alkalmi kis adag béta...