HPV, szemölcs

Tisztelt Doktor Úr! Pár napja feltettem Önnek egy kérdést: "Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül másfél hete megjelent egy db pattanásnak kinéző, keményebb kiütés az egyik nagyajkamon a hüvelybemenethez közel. Másfél hét alatt nem változott különösebben, bőrszínű vagy enyhén pirosas színű, szabályos, nem kifejezetten puha. Nem viszket és nem fáj. (Tehát nem hiszem, hogy pattanás, mert még enyhén sem fáj.) Nemi életet a jelenlegi partneremmel másfél hónapja élek, mindig óvszerrel. Mindenképpen el fogok menni nőgyógyászhoz, amint tudok, de még 2 hétig külföldön tartózkodom, addig nem tudok. Mi lehet ez a dolog? Méhnyakrák elleni védőoltást kaptam 12 éves koromban." Erre Öntől azt a választ kaptam, hogy ez valószínűleg szemölcs. Az lenne a kérdésem, hogy akkor ez valószínűleg a hpv vírus okozta szemölcs? Tényleg van összefüggés a szemölcs és a méhnyakrákot okozó hpv között? Ha kaptam hpv elleni védőoltást akkor az azt jelenti, hogy valószínűleg egész életemben védett vagyok a méhnyakrák ellen vagy nem lehet tudni? A nagymamám méhnyakrákban halt meg, úgyhogy még öröklött hajlamról is beszélhetünk.

Dr. Szalóczy Péter válasza HPV védettség témában

Kedv3s Kérdező! A szemölcsnek nevezett bőrképletek egy része valóban HPV vírus eredetű, hiszen több, mint 120 fajtáját lehet megkülönböztetni fehérje szerkezetük alapján úgynevezett tipizálással. A méhszájra mindössze 16 típus jelenthet évekig fennállva veszélyt. Ezek nem azonosak condylomának nevezett szeméremtesten leggyakoribb képletek okozóival. Az oltás a két leggyakoribb méhszájon található magas kockázatú és a két leggyakoribb szemölcsöt okozó típus ellen véd. Az oltás ezek ellen egész életében védettséget ad. Egyéb típusok ellen is van bizonyos kereszt védettség oltás után.

Kérdés: 2016. január 29., 17:25; Megválaszolva: 2016. január 31., 15:29
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus