Citológiai szűrés eredménye

Tisztelt Doktor Úr! Frissen kézhezkapott rákszűrési eredményem XX P nincs meghatározva. Kóros hámelváltozás beikszelve, LSIL (enyhe) HPV beikszelve. Cit kontroll 6 hónap múlva javasolt HPV tipizálással. Az orvos elmondása szerint itt nincs szó P értékről... Ez az amit nem értek meg hogy miért nincs P.érték. Aggódnom kellene..? Kérem szíves segítségét abban hogy mit tegyek és mit is jelent az XX eredmény? Válaszát várva, köszönettel.

Dr. Kiss György válasza Citológiai szürés eredménye témában

Tisztelt Hölgyem!

Napjainkban részben HPV virus miatt is, már a Bethesda rendszerü feldolgozást használják, melynek során a méhnyak laphámjának és mirigyállományának érintettségét irják le, melyet nagy valószinüséggel a HPV virus okozhat.

Önnél enyhe foku laphám elváltozás észlelhető, ezért javasolják későbbiekben a HPV tipizálást.

Egyébként lelete megfelelhet a régi P2-nek / a Papanicolau féle un. morfológiai értékelésben a sejt plazma és a sejt mag egymáshoz viszonyitott arányát irták le- itt nem lehetett kiküszöbölni a vizsgáló szubjektiv megitélését sem, ezért a Papanicolau rensszer 70%-nál nem volt hatáaosabb/, ezért találták ki a Bethesda rendszert és egyben a HPV tipizáláat

Fél év mulva kérem, ismételtesse meg a vizsgálatot és végeztessen HPV tipizálást is.

Üdvözlettel: dr.Kis

Kérdés: 2016. január 20., 19:22 ;Megválaszolva: 2016. január 20., 20:26
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mellfájdalom lehet mozgásszervi ok
Mestruáció
Változókor, égető érzés...
Nem hat a gyógyszer?
Alkalmi kis adag béta...