HPV gyanú lelet - pozitív eredmény

Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésemre a következő eredményt írták: Az elvégzett cytológiai szűrés a HPV gyanú miatt pozitív eredményt adatt. Kontroll fél év múlva. A leleten a kóros hámelváltozások van bejelölve és a HPV mellett egy kérdőjel. Tavalyi eredményem P2 lett, így ez most nem is tudom mit jelent. Kérem segítsen. Köszönettel.

Dr. Szalóczy Péter válasza HPV a kenetben témában

Kedves Kérdező! A humán papillóma vírus, HPV egyre gyakoribb. Napjainkig 128 fajtája ismert, ebből a méhszájon csak 16 fajta lehet sok éves fennállás esetén nagy bajt okozó. A többi ártalmatlan és számos szemölcs vagy bőrképlet tartalmaz ilyeneket. A mikroszkóp nem a vírust látja, hanem a hámsejtekre kifejtett hatást. Csak a félére sűrített kenetismétlés kell, hogy eltűnt-e esetleg, vagy változatlan ott van, de nem a gonosz fajtából, mert azt a hámsejtek képe mutatná. Ha idővel romlana az eredmény, akár ambulánsan egy pici méhszájrészt műtétileg eltávolítva gyógyítható. Ötven százalékban spontán is megszűnhet.

Kérdés: 2016. január 13., 11:28; Megválaszolva: 2016. január 13., 13:23
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus