Lehet hogy petefészekcisztája van a feleségemnek?

Tisztelt doktor Úr/Nő! A feleségem 43 éves, eddig mindig pontosan megjött a menstruációja. 2012 novemberében volt utoljára rákszűrésen, akkor mindent rendben találtak. A múltkori menstruációja 21 napra jött meg, 5 napig tartott, 06.04-én múlt el, az elmúlása után 4 nappal viszont 2 napig volt egy pár cseppes vérzése, (ő úgy mondta, hogy mikor megtörölte akkor volt 1-2 csepp a papíron, ami friss vérnek tűnt) utána nem volt semmi. (nem voltunk együtt, tehát nem az lehet a gond) A múlt héten ment rákszűrésre, de az orvos a panaszok ismeretében hasi ultrahangot javasolt, amit 06.24-én (a ciklus 21. napján) végeztek el, (a most esedékes mensese 06.28-án jött meg) és a következő volt a leleten: Hasi áttekintő komplex UH vizsgálat, kismedence UH vizsgálat. 8 cm-es uterus, 8 mm-es endometrium. j.o. ov. 50X32 mm-es cysticus szerkezetű, b.o. norm. ov. Kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent? Van ok aggodalomra? Most végeztek nála először hasi ultrahangot. Egy kis láb-és derékfájásra panaszkodik csak. A menses után pár nappal történő 1-2 cseppes vérzés 2 napig lehetett a cisztától? Egyáltalán: a cystikus szerkezet az cisztát jelent? Az orvos, aki megnézte a leletet, annyit mondott, meg van nagyobbodva a petefészke. Ha a menses után újra lesz vérzése azonnal menjen vissza, (a mensese már elmúlt, eddig még nem volt újabb vérzése) , ha nincs panasz akkor csak 3 hónap múlva. A petefészek megnagyobbodását ciszta okozza, vagy más lehet a probléma? Ha ciszta, akkor ebből a leletből kiderül, hogy a ciszta az milyen jellegű? Nem arra gondolok, hogy jóindulatú-e, mert azt tudom, hogy ebből nem derül ki, hanem arra, hogy a ciszta mit tartalmaz? Várom megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Törő Bálint válasza petefészek ciszta témában

Tisztelt Kérdező!

A felesége életkorában gyakran előfordul rendellenes vérzés.

Ezt gyakran a petefészek hibás működése okozza, mely általában önmagában is helyre jön.

A petefészkekből a tüszőből pattan ki a megérett petesejt, mely a későbbiekben felszívódik.

Néha a felszívódás a tok vastagsága miatt nem történik meg zavartalanul, ilyenkor megnagyobbodik a petefészek.

Üdvözlettel:

Dr Törő

Kérdés: 2015. július 04., 08:50; Megválaszolva: 2015. július 08., 10:40
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet
Menstruáció előtti verzes
ASC-H negatív HPV-vel
Kedves Doktor úr! 2019. augusztusában ASC-H lett a rákszűrésem eredménye, kolposzkópia: ép hám, kóros nem látható. Orvosom javasolta, hogy...