HPV betegség - nem változik az eredmény

Tisztelt Doktor Úr! A 19 éves lányomnál 1 éve rákszűrésen állapították meg, hogy HPV jelenlétét mutatta ki. LR 6 és 11, HR 31. Egy év alatt gyógyszeres, krémes, kúpos kezeléseket kapott, de az eredmény nem változott. El vagyunk keseredve! Kérem adjon tanácsot, hogy mit tehetnénk a gyógyulás érdekében! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

A HPV-típusok rizikócsoportjai:

magas rizikójú: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70

átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87

alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74

A sejtközvetített immunfolyamatok a HPV-fertőzött sejteket elpusztítják („átmeneti tranziens fertőződés”) , ezért a HPV-k a szervezetben csak ezek elkerülésével vagy visszaszorításával maradhatnak fenn („megmaradó, perzisztens” fertőződés) . A dohányzás az immunfolyamatok visszafogásával növeli a HPV-fertőzött sejtek rosszindulatú átalakulását. A fertőzések zöme észrevétlen, gyulladást nem okoz. A HPV-fertőzöttség 5-10 %-ban elhúzódó lehet.

A méhnyakrák kialakulása lépcsőzetes folyamat: HPV-fertőződés → megmaradó HPV-fertőzöttség → rákmegelőző állapot → rák. A vírus számára a kapcsolódás végzetes („baleset”) , mert a sejt DNS-éhez kötött HPV-DNS többé nem íródik át, abból új vírus nem képződhet (mivel nem sokszorozódik, ezért a ráksejtek nem fertőznek) . A ráksejtek keletkezését a HPV E6-E7 fehérjéinek az osztódó hámsejtekben bekövetkező, éveken keresztüli képződése idézi elő kromoszómahibák okozása által. A vírus nem törekszik a rák létrehozására, a rák kialakulása tehát a HPV-fertőzés ritka eseménye: a nagy kockázatú HPV-fertőzéseknek csak 1 %-a alakul át daganattá.

Létezik profilaktikus védőoltás: a HPV-6, HPV-11, HPV-16 és HPV-18 törzsek elleni védelmet biztosít. A terápiás oltás kifejlesztése folyamatban van. A HPV-fertőződésekben csaknem kizárólag adott HPV-törzsekkel szemben fajlagos ellenanyag termelődik – az oltásra keletkező ellenanyagok viszont többfélék, mivel a beadott fehérjék többféle antigént hordoznak – ezzel magyarázható a keresztvédelem, ami annyit jelent, hogy általában nemcsak az oltóanyagban lévő HPV-vel szemben védenek az oldások. Viszont az oltás nem helyettesítheti az évenként aktuális, rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot.

Az eddig alkalmazott kezelés, mely az immunrendszert erősíti is kedvező hatású.

Kérdés: 2015. május 23., 07:09; Megválaszolva: 2015. május 23., 21:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...