kisbabát szeretnénk

Tisztelt doktorúr! 26 éves vagyok és párommal nagyon szeretnénk kisbabat, azonban nagyon magas trombocyta szám található a véremben (kb. 600 trombocyta) . Havonta hematológiai vizsgálatokra járok. mivel kisbabát szeretnénk hematológusom Interferon kezelést ajánlott. A kérdésem a doktorúrhoz az lenne: magas trombocyta számmal lehet-e kisbabát szülni és mennyire veszélyes? Interferon kezelés alatt a terhesség engedélyezett-e? a doktorúr ajánlaná-e ezt a kezelést? Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

Ha a vérlemezkeszám tartósan 600 Giga/ liter fölött van, az felkelti az esszenciális thrombocythaemia gyanúját. Ha emellett a vörösvértest-szám normális, a lép nagyobb az átlagosnál, a csontvelő vizsgálatakor sok megakaryocyta látható, és az orvos kizárta a fent említett betegségeket, akkor a diagnózis felállítása általában nem jelent nehézséget. A betegség kezelése A cél a trombózis kockázatának csökkentése, melyet a vérlemezkeszám rendszeres ellenőrzésével és 450-500 Giga/ liter alatti szinten való tartásával lehet elérni. A tünetmentes betegeknek is szükségük van tehát a kezelésre, a szövődmények megelőzése miatt. A leggyakrabban alkalmazott szer a hydroxyurea, az anagrelid, vagy az interferon-alfa, melyek a vérlemezkeszámot a megfelelő szintre csökkentik. Ha a kezelés ellenére, vagy a terápia megkezdése előtt trombózis vagy vérzés lép fel, azok megfelelő kezelése létfontosságú! Az esszenciális thrombocythaemia hosszú lefolyású betegség, így a túlélés hosszú, általában meghaladja a 15-20 évet. Ritkán, az esetek 5 százalékában akut leukaemia fejlődhet ki a betegségből.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Az interferonok vemhes kísérleti állatokon olykor vetélést okoztak. Az emberi terhességben kifejtett hatásaik nem ismertek. Mind a nő-, mind a férfibetegnek különös figyelmet kell fordítania a védekezésre amikor szexuális életet élnek, ha a teherbeesés lehetősége fennáll.

Kérdés: 2015. március 16., 14:29; Megválaszolva: 2015. március 16., 21:46
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz