Újabb terhesség vállalása

Tisztelt Dr Kiss György! Egy méhfejlődési rendellenességem van, kétszarvú méh, bal oldalon csökevényes szarv ahol a petefészek sem fejlődött ki, méhem szabálytalan. IVF segítségével született egy egészséges, gyönyörű kislányunk 2013.09.14.-én, 28 hétre. A lombikkezelést végző orvos terhesség létrejöttével nem tiltott el a munkától, ülőmunkát végeztem. Nőgyógyászom lelkiismeretesen, és sokkal óvatosabban az első perctől ágynyugalomra javasolt, utrogestant szedtem 18 hetes koromig. A terhességet nagyon jól viseltem, azon kívül, hogy feszült a hasam, szedtem a magnéziumot, így 26 hétig dolgoztam, kíméltem magam a terheléstől. 27 hetesen egy szombati szabadtéri repülős napon, váratlanul kaptunk egy ajándék városnéző repülést, ami elfogattunk, (kikértem egy egészségügyes ismerősöm véleményét) . Azt követő hétfőn, rutin vizsgálat során méhnyak rövidülést, és a kicsi fejét tapintotta ki az orvosom. Én semmit nem éreztem belőle. Kórházba infúziót, tüdőérlelőt kaptam, szombatra nem termelődött a magzatvíz, és a kicsi értékei is a terhesség megszakítást adták kilátásba. Szülését követően II. fokú agyvérzést állapítottak meg amit még a méhembe kapott, pár napra felszívódott. Az események gyors zajlása alatt nem is volt alkalmam, és később nem mertem elmondani az orvosomban hogy repültem. Bizonyossággal gondolja, hogy a szervi adottságaim miatt zárult így le a várandóságom. Szeretném kikérni a véleményét mennyire befolyásolhatta a terhességet és az agyvérzést a repülés. Jelenleg párommal teljesen elzárkózunk a családbővítéstől, amit az orvosom teljesen megért, és nem bátorít. Fontos számomra válasza, a lelkiismeretemnek, illetve egy újabb család terezés gondolatának szóba jöveteléhez. Ha tudnám, hogy végig fekve lenne esélyünk 36 hétig együtt maradni, akkor mernék újra babát vállalni. De, ha a repülés nagyon csekély eséllyel volt kihatással a történtekre... Válaszát előre is köszönöm,

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza terhesség témában

Kedves Hölgyem!

Rendkivül megtisztel.

Koszonom a bizalmat is, hogy e nehéz kérdésben véleményemet kéri.

Számomra ellenszenves az utólag okoskodók és a "megmondó emberek " tábora-/szalonképes kifejezéssel élve/ de szakmai szempontból a szülészt kész tények elé állitotta a 28. héten ujjnyira nyitott méhszáj, melyen keresztül tapintotta a magzati koponyát. Az nem derül ki leveléból, de gondolom, hogy császármetszés volt!? A 28. hétben zajló szülészeti események miatt a babáknál nem ritka az agyvérzés.

Hát, a repülésről: nem tudom, hogy repülés előtt mikor volt nőgyógyászati vizsgálat és akkor milyen volt a méhszáj állapota.?

A repülés nyomásváltozással jár és mivel a méhnyak a legmélyebb pont, főleg idősebb terheseknél nagy megterhelés érheti, igy kinyilhat és megrövidülhet a nyakcsatorna is. Ez, olyannyira tudott, hogy terheseknek repülőjáratokra külön igazolást kell kiadni, melyen fel kell tüntetni a terhességi kort és azt, hogy a terhesség a repülés időpontjáig zavartalan volt.

Összefoglalva: Önnél a méh eredeti rendellenessége már önmagában is könnyen vezethetett volna a méhszáj idő előtti kinyilásához és koraszüléshez.

Véleményem: Nagy öröm, hogy a baba egészséges. Önnél, most valószinü a méh fejlődési rendellenssége, az IVF, a repülés, a szülés és a baba állapotának lelkiismereti feldolgozása zajlik és amig ezeket nem teszi helyre, addig valóban kockázatos lenne egy ujabb terhesség vállalása.Nem szokásom ezt irni, de drukkolok Magának, hogy sikerüljön! Üdvözlettel: dr.Kiss.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. március 09., 00:27; Megválaszolva: 2015. március 09., 10:17
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?