Endometriózis és laparoszkópia

Tisztelt Doktor úr! Enodmetriózissal fognak műteni 2 hónap múlva, ami császármetszés után hasfalon kívül alakult ki. (Biopszia készült) A sebész azt kérte, nézessem meg nőgyógyásszal, hogy nincs-e esetleg máshol is. Kérdésem az lenne, hogy ez csak laparoszkópiával lehetséges?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

Funkcionálisan aktív endometrium szövet heterotróp lokalizációban. Ilyenkor a méh belső nyálkahártyája a méhen kívül helyezkedik el, leggyakrabban az ovariumban, vagy annak környékén. A hormonális ciklussal szinkron változást mutat, a ciklus második felében megduzzadnak a területek, vérzés is kialakulhat környezetükben. Intenzív alhasi fájdalommal jár, különösen a menstruáció alatt. A kóros területekben többszörös, heterogén jellegű, néha bevérzett, inhomogén bennékű cystákat találunk. Sok esetben nehezen elkülöníthető az ovarium carcinomáktól. Extrém lokalizációkban is elhelyezkedhet a kismedencén kívül, akár a hashártyán a felső hasi régióban is. Hastűkrőzésen kivül ábrázolására más vizsgálatok is végezhetők, pl. ultrahang, bárium beöntés utáni röntgenvizsgálat, komputertomográfia (CT) , és mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) , az endometriózis kiterjedésének megítélésére, és lefolyásának követésére, de ezek diagnosztikus haszna korlátozott. A vérben olyan anyagok (ún. markerek) szintjét lehet mérni, amelyek endometriózisban emelkednek. E markerek közé tartozik a rák antigén 125, és az endometrium szövet elleni antitestek. Segítségükkel az orvos követni tudja az endometriózis lefolyását. Mivel azonban ezek a markerek több más betegségben is megemelkednek, a diagnózis felállítására nem alkalmasak. Olyan vizsgálatok is végezhetők, amelyek eldöntik, hogy az endometriózis befolyásolja-e a nő termékenységét.

Kérdés: 2015. február 09., 14:47; Megválaszolva: 2015. február 09., 19:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma