Mirena utáni várakozási idő

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves vagyok, 5 évig volt Mirena spirálom, amit idén január közepén levetettem, mert kisbabát szeretnénk. Ez alatt az 5 év alatt egyáltalán nem menstruáltam. A levételkor az orvos mondta, hogy a petefészkek nyugalmi állapotából ítélve vagy a ciklus elején, vagy a végén lehetek. Rá pár napra jelentkezett is a barnás/pirosas vérzés, elég gyengén. Az orvos 3 hónap várakozási időt javasolt, hogy a nyálkahártya újra megerősödjön, mert ez alatt az idő alatt nagyobb lehet a vetélés veszélye. Érdekelne a Doktor Úr véleménye, hogy tényleg érdemes-e megvárni ezt a 3 hónapot, vagy ha esetleg korábban létrejön a terhesség, és a petesejt be tud ágyazódni, akkor már alkalmas a méh a terhességre? Elég sok mindent lehet olvasni, pl. hogy egyáltalán nem kell várni, mert ha be tud ágyazódni, akkor már a nyálkahártya rendben van, addig úgysem tud, míg nem alkalmas rá, vagy olvastam 1 ciklusnyi időt, illetve 3 hónapot is. Mi a Doktor Úr véleménye, illetve javaslata? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Monika35

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza nem szedek gyógyszert témában

Kedves Monika 35!

A Mirena miatt annyira el tud vékonyodni a méhnyálkahártya, hogy valóban elmaradhat a menstruáció--mint az Ön esetében volt.

Jó döntést hozott és egy jó orvossal találkozott, aki a 3 hónapot ajánlotta.

A tapasztalat az, hogy hormonális fogamzásgátlást követően érdemes megfigyelni és megvárni 1-2 menstruáció lezajlását és/vagy ha nagyon elővigyázatosak akarunk lenni, akkor hormonmeghatározás / vérvétel/ sem " ördögtől való dolog"! / de erre, csak akkor kerül sor többnyire, ha hosszab ideig tartó próbálkozás után sem sikerül a fogantatás!

Ugyanakkor számtalan eset volt, hogy tabletta szedés után 1-2 hónapra terhesség jött létre-- tehát, a pete be tudott ágyazódni - és teljesen egészséges babák születtek.

Mégegyszer: döntése jó volt, tapasztalt orvosának tanácsát is megszivleledőnek tartom, de valószinü akkor sem lehet nagyobb baj, ha előbb lesz pozitiv a terhességi teszt! Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2015. január 24., 10:44; Megválaszolva: 2015. január 24., 12:14
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Citologia eredménye
Fogamzásgátó melletti terheség...
Hüvelygyulladás
P3 citológia, gyulladás
Szülés utáni érdeklődés