Mióma nőhet Jangge-től vagy Taisa-tól?

T. Doktor Úr/Nő! 2013 novemberében diagnosztizáltak nálam egy 40×28 mm-es myomát az uterus bal oldalán. 2014 augusztusában 39*36 mm-re nőtt, idénre pedig már 51*58-as méretű. Augusztusban elkezdtem szedni fogamzásgátlót, először Jangee-t, majd Taisa-t. Elképzelhető, hogy emiatt nőtt ennyit a mióma? Mivel gyorsan nő, ezért márciusban műtétet javasolnak, méghozzá konzervatív, vágásos műtétet, mert van rá esély, hogy a gyors növekedés miatt rosszindulatú a daganat. Ön mit javasolna? Laparoscopia vagy konzervatív műtét? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza műtét témában

A myoma az a méh jóindulata izom daganata.

Az életkora miatt is az a kérdés milyen panaszokat okoz, vérzési rendellenességet, alhasi fájdalmat, szeretne-e még terhességet.Ezek mérlegelésével kell döntést hozni a műtétről, valamint a myoma elhelyezkedése a döntő. A szubszerózus forma a méh hashártya-borítéka alatt, a méh felszínén, az intramurális forma a méh falában, a szubmukózus forma pedig a méhnyálkahártya alatt helyezkedik el. A szubszerózus forma kikocsányosodhat, vérellátást kaphat a hashártyából, leválhat a méh faláról is. Ekkor parazitás myomáról beszélünk. A daganat az esetek többségében csoportosan fordul elő.

A konzervatív műtét az a méh megtartó, a csak a myoma eltávolítását jelenti.Laparoscopiás úton is lehet méh megtartó, csak a myoma gócot eltávolítani vagy az egész méhet.

Ezen szempntok alapján lehet döntést hozni.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. január 21., 20:31; Megválaszolva: 2015. január 25., 13:52
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma