Missed ab után fúvósként

Kedves Doktor Úr! Hivatásos zenészként szimfonikus zenekarban játszom, fúvós hangszeren. Terhességem 7. hetében egy 31x6 mm-es subchorialis haematomát találtak közös petezsákban lévő ikreim mellett. Az ezt megelőző hetekben hasi fájdalmaim is voltak, de csak fújás közben. Így az orvos javaslatára abbahagytam a munkát, hogy így - pihenéssel - óvjuk meg az embriókat. A 9. héten azonban már egyiküknél sem volt szívműködés, ezért a 10. héten sor került az abortuszra. Az okokra nem derült fény. Ennek már 3 hónapja, és a férjemmel lassan készen állunk, hogy újra kisbabát vállaljunk. Az orvosom azon a véleményen van, hogy ezzel a leendő új terhességgel már egyáltalán ne dolgozzak, mert szerinte úgy túl nagy a hasi rész megterhelése. Fúvós kollégáim azonban általában a terhességük 5-8. hónapjáig dolgoznak, problémamentesen. Nem csak a munkaadóknak, egy nőnek is kellemetlen, amikor be kell jelentenie a munkahelyén, hogy most jóideig nem jön, mert kisbabája lesz. Jelen állás szerint azonban én már a terhességem alatt sem dolgozhatnék. A legtöbb orvos azon az állásponton van, hogy ami megszokott tevékenység, tehát nem újkeletű megterhelés (pl: sportolás kapcsán szokott ez előkerülni) az a terhesség alatt is végezhető. Önnek mi a véleménye az én esetemben? Lehetett-e a munkám a haematóma kiváltó oka, vagy ez inkább alkati kérdés? Esetleg a kettő együtt? Ön szerint dolgozhatok az új kisbabával addig amíg nincsen panaszom, vagy jobb a biztonság alapon inkább óvna a munkától? Természetesen a születendő gyermekem épsége mindennél fontosabb szempont. Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza Munka és terhesség témában

Kedves Kérdező!

Én is azon a véleményem vagyok, hogy Önnek akinek napi rutinja a "fújás" (nem tudtam máshogy fogalmazni) , ehhez a szervezete hozzá van szokva, tehát megterhelést nem jelent. Másrészt pedig a mellkasban keletkezett nagyobb nyomás nem fog kiterjedni az alhasig. Összességében tehát végezze nyugodtan tovább a munkáját, szerintem nagyobb bajt okozhat, ha abbahagyná és ezzel pszichésen lenne rosszabbul (ilyen sokszor előfordul) .

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2015. január 20., 15:45; Megválaszolva: 2015. január 26., 13:42
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma