fogamzásgátló tabletta hatása PCOS esetén

Tisztelt Doktor Úr! PCOS miatt kezdtem el szedni fogamzásgátló tablettát (Anastrella-ösztrogén és progesztogén: valószínűleg nem lehet pont ezt Mo-venni, én Dániában lakom jelenleg) 3 hete szedem, most az egy hetes szünet kezdődött. Úgy tudom most kell megjönnie a menstruációnak, de egyenlőre semmi. A gyógyszer szedése előtt sokszor előfordult hogy 1-1 hónap kimaradt, remélem most rendeződni fog a helyzet. E mellett inzulinrezisztenciára szedek Merckformin XR 500 mg gyógyszert naponta 1x este. A kérdésem az lenne, hogy a fogamzásgátlót mikor a legcélszerűbb bevenni? Én most reggeli után szedem. Ön szerint mikorra várható javulás a fogamzásgátlótól? Hormonzavar miatt szedem. Sajnos több kellemetlen mellékhatását tapasztalom a policisztás szindrómának, mint pl erősen fokozott szőrnövekedés. A gyógyszeren kívül esetleg van valami természetes gyógymód, ami segíthet? Köszönöm szépen a válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat témában

Minden fogamzásgátló gyógyszer rendelkezik bizonyos fokú férfi nemi hormon elleni (ún. antiandrogén) aktivitással, de ez egyes hatóanyagoknál kifejezettebb, így a fent leírt tünetekkel rendelkező hölgyeknek célszerű ezen gyógyszerek felírása - ezért is fontos, hogy a fogamzásgátló felírását különösen első alkalommal nőgyógyász végezze. A fogamzásgátló tabletta szedése általában rendezi a menstruációs zavart.Ehhez minimum 3-6 hónapos szedés szükséges. A fogamzásgátlót lehetőleg mindig ugyanazon időben, minden egyéb készítménytől függetlenül kell alkalmazni, a felszívódását biztosítani, ez 4-6 óra. Az inzulin rezisztenciára alkalmazott készítmény is fontos. A PCOS gyógyulásának nyomon követése hormon- és ultrahangvizsgálatokkal lehetséges.

A sport és szénhidrát diéta is segíti a gyógyulást.

Kérdés: 2015. január 10., 16:30; Megválaszolva: 2015. január 10., 20:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma