Lehet nemi herpeszem?

Tisztelt Doktor Úr! Párom száján herpesz jelent meg nem olyan rég (neki egyébként többször is előfordul) együttlétünk során orális szex is történt, bár a herpesze ilyenkor már jó pár napos 4-5 napos múló félben volt. Azt szeretném megkérdezni lehet e nemi herpeszem? Szájról nem szoktam tőle elkapni, előfordul hogy iszom utána vagy megcsókolom ha véletlenül megfeledkezem a bajról. Egyenlőre fájó vagy égő tünetem nincs, kicsit bővebb gumis ruganyos szerű elég fehér folyásom van, nem tudom esetleg ennek van e köze a dologhoz. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza Herpesz fertőzés témában

Kedves Kérdező! Régen elektromikroszkópos megkülönböztetéssel szájszéli, vagy labiális, avagy nemi, vagy genitális herpeszvírust különböztettünk meg, ma már ennek nincs jelentősége, keverve is előfordulnak. A lényegük, hogy a vírus nem távozik, bent marad az érintett felszínhez vezető érző idegág tokjában, rejtve, gyógyszerektől nehezen elérve, évtizedekig akár. Ha valami változás történik az immunrendszerében, (lázas állapot, néha napozás, menzesz, undorérzet, stb.) aktivizálódik a lappangó jelenlévő vírus és kijön ugyanazon beidegzésű felszínre balhézni. A magyar populáció elvben 70%-ban rejtetten fertőzve van herpesz vírussal. Van, akiben sohasem jön felszínre, van akinek a kiáltó okok valamelyike ismétlődően előhozza. Kellemetlen tünete van, mert fájdalmas. Mélyen érinti a szöveteket, ezért lassan gyógyul. Elő tünet égő érzés kis felületen vörös foltként, itt 1-2 nap múlva fájdalmas hólyagok keletkeznek, 2-3 nap múlva hám tetejük lefoszlik, kicsi fekélykék lesznek, majd lassan gyógyulni kezdenek. Kezeletlenül 8-10 napig tart nagyjából a folyamat. Ha vírus elleni kenőcsök valamelyikével /Telvirán, Hevizos, Virolex/ már a piros folt korszakban naponta 2 x bekenjük, bárhol van, gyorsabb és fájdalommentesebb a gyógyulás. Nagy felszínen megjelenő vagy túl gyakori ismétlődés esetén vagy Telvirán tabletta, átlag 3x2 szedendő egy hétig. Akkor ritkább kiújulás várható. Átfertőzést csak éppen rossz immunállapotu partnernek jelenthet a hólyagos és fekélyes fázisban. Nem jár hüvelyfolyással.

Kérdés: 2015. január 01., 14:47; Megválaszolva: 2015. január 01., 16:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma