Mi okozza a miómát?

Tisztelt Dr Úr! 2012-ben állapították meg a miómát a méhemben. Azóta már tojás nagyságúra nőtt. A havi vérzésnél problémát okozott, mert 1/4 tenyérnyi alvadt vérdarabok leválásával telt el 2 nap. Az egészségügyi műtét után a szövetmintavétellel kiderült, hogy a mióma hormonproblémát okoz nálam.Jelenleg a NORCOLUT tablettát szedem 1/2 évig.Utána megint egészségügyi műtétre készülhetek. Mi okozza a miómát és csak "kipakolással" lehet eltávolítani? Üdvözlettel, B.V.Kata

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza miómás méh témában

Kedves Kata! A mióma a méh sima izomzatának jóindulatú degeneratív elváltozása.

Szinte minden hölgyben kialakulhat, fejlődését a tüszőhormon serkenti. Ez azt is jelenti, hogy csak menopauzáig növekszik, a tüszőhormon termelés leállásával évek alatt visszafejlődik. A negyvenes évek elejére szoktuk diagnosztizálni már kellő tapintható, vagy ultrahangos vizsgálattal. ehet egyszeres, vagy többes, tüneteket későn okoz, vagy vérzésrendellenességgel, mint Önben is, vagy nagysága idővel nyomja a szomszédos szerveket és fájdalommal jár. Ha kihúzná panaszmentesen menopauzáig, nem feltétlen kéne operálni, idővel visszafejlődne. De panaszt okozó miómánál, ha gyorsabban nő, mint az idő műlik, méheltávolítás műtétére kényszerülünk. Ne féljen a műtéttől, egy feleslegessé vált degenerálódó tűzfészek lenne eltávolítva, ép petefészkek maradhatnak. Bízza a megoldást orvosára.

Kérdés: 2014. december 27., 18:03; Megválaszolva: 2014. december 27., 19:39
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45