Mi okozza két éve a hüvelygombát?

Tisztelt doktorNő/Úr! Panaszom sajnos kisebb kihagyásokkal 2 éve tart. Állandóan folyásom, égő, viszkető érzésem van és a párom is elkapja szex után (piros pöttyök a makkon) . Nagyon kellemetlen, pedig mindig orvoshoz fordulok és kenetet is vetetek, ami eddig a 2 év alatt egyszer! lett pozitív candida albicansra, minden esetben negatív volt, de a tünetek megvoltak. Most is itt tartom a kezemben a negatív eredményt, tüneteink megvannak. Akkor mi lehet a baj? Novynettét szedek. Talán alacsony hormontartalmú? Vagy ne mutatja ki a gombát a kenet? Köszönettel!

WEBBeteg szakértő válasza hüvelyfolyás témában

Kedves Kérdező!

A novynette gyógyszer kissé magas hormontartalmú, tehát lehet, hogy attól van a váladékozás. Nem ártana, ha megnézetné magát egy orvossal, mert csak egyszer volt Candidája, a többi alkalommal semmi baj nem volt. Akkor meg lehet, hogy semmi baja.

Különböző készítmények léteznek attól függően, hogy baktérium vagy gomba, esetleg egyéb korokozó van a háttérben. Ezt a nőgyógyász egyértelműen meg tudja állapítani. Ha egy kezelés nem volt sikeres, mindenképpen vissza kell menni, mert lehet, hogy több korokozó okozta a fertőzést, és az egyik kikezelése nem mindig jelenti a teljes gyógyulást. Fontos, hogy a partnert ill. partnereket is kezeljük. Ezért mindig kérjen a nőgyógyásztól a partner (ek) nak is kezelést. Általában ez helyi készítményként elégséges, de mindig fontos, mert a folyások nagy része a férfiaknak semmiféle panaszt nem okoz, de a nőknek állandó és visszatérő panaszokat tudnak okozni, ha rendszeresen visszakapják a fertőzést. Érdemes ugyanolyan készítményt használniuk mind a kettőjüknek. Ez azért fontos, mert a szexuális élet során bizonyos, hogy mind a kettőjüknek ugyanolyan kórokozó van a szervezetében. Tehát, ha az egyik félnek nem múlt el a kezelés hatására a panasza, akkor vissza kell menni az orvoshoz és újból egy másik kezelést kérni, mert különben újra kettőjüknek előjönnek a panaszok, vagy állandó krónikus fertőzés alakul ki. Ma már a cégek a különböző hüvelykúpokból ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó külsőleg használható készítményeket pl. krémeket is forgalomba hoznak.

Folyás kialakulhat partnerváltás során, idegen WC használata után, uszoda, folyó vagy állóvízben való fürdés után, ill. szolárium használata után. Sőt a normál menstruációs ciklus során a menzesz előtti két hétben a hormonhatások úgy alakulnak, hogy a hüvelyben nő a pH és ekkor is fertőzés alakulhat ki, úgy hogy a belső hüvelyflóra valamelyik tagja túlszaporodik és folyást okoz.

A szexuális élet során, ha a hüvelyben marad az ondó, akkor mivel az egy lúgos folyadék, kifolyása esetén átalakítja a savas pH-t a lúgos irányba és segít a fertőzés kialakulására arra hajlamos egyénekben. Tehát, amennyiben panaszok vannak, nem kell feltétlenül partnerváltást, vagy megcsalást keresni a hátterében. Egyszerű ok, hogy bármilyen hatásra, ha a hüvelyben uralkodó savas pH eltolódik a lúgos tartományba, elősegíthetik bizonyos mikroorganizmusok elszaporodását. Ha elszaporodtak, akkor már kialakulhat a fertőzés.

Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

WEBBeteg szakértő
Dr. Zsirai László nőgyógyász
Kérdés: 2008. augusztus 02., 15:36 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:14
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fertőzés lehet
Hüvelyi folyás
Fájdalmas együttlét, folyás
Tisztelt Doktor Úr! Már hónapok óta furcsa állagú folyásom van. Nem zöldes, nincs kellemetlen szaga, nem érzek viszketést, tehát nincsenek...
Mi okozhatja az állandó gyulladást?...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az elejéről kezdem, egy éve cisztám volt, ami szépen felszívódott, ennek az előzménye szintén az volt, ami most. Sokszor...
Fehér Folyás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan problémám van hogy folyamatosan fehér folyásom van ami majdnem pl a tejhez hasólit csak egy picivel sűrűbb! De se...