• Alhasi fájdalom, láb-kéz dagadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DoktorNő / Úr! 54.éves vagyok.Menopauzális vérzéses panaszok miatt A közelmúltban 2x volt nőgyógyászati kisműtétem, ami lényegében negatív szövettani eredményt mutatott. Ill.krónikus petefészek-és méhnyakgyulladás.Erre kaptam megfelelő gyógszeres kezelést. A hasam azóta is fáj, sajnos. Nehezen ülök, mert égő-maró-zsibbadó fájdalmat érzek, főleg a szeméremtestben. Lényegesen kevesebb a vizeletürítésem, mint a bevitt folyadék. Néhány napja "összetapadt uszadék" van a vizeletemben. Vizelés után a szeméremajkak nagyon viszketnek!//minden wc-zés után használok törlőkendőt is,nemcsak wc-papírt! A vizeletem már kisgyermekkorom óta "csöpög", a széklettartással kb.20.éve van problémám! / egyéb betegségeim:lipémia-diabétesz 4x-i inzulin,IBSZ,hipertónia,terhességi toxémia után rosszabbodott az állapotom! vegyes pollen allergia- és vegyi anyagok miatt asztma. Az "igazi" menopauzás panaszok, mint pl: hőhullám, nagyon ritkán, és nagyon gyengén vannak! Nem hiányoznak egyáltalán, de legjobb tudomásom szerint, ez lenne a "leg természesebb" panasz. Milyen "tennivalóm" lenne, mit tanácsol? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: Fausztina

        WEBBeteg szakértő válasza a veseelégtelenség témában

        Kedves Fausztina!
         
        Sajnos valóban sok betegsége van, amiket sok munka lehet karbantartani. Jelen panaszai hátterében több ok is állhat. Említette, még a címben, hogy keze-lába dagad, majd később azt, hogy kevesebb a vizelete. A vizelet mennyisége iyen melegben azért is csökkenhet, mert az izzadással igen jelentős mennyiségű vizet vesztünk, ezért mindenképpen fontos arra figyelni, hogy ne csökkentse a bevitt folyadék mennyiségét, mert ez kiszáradáshoz vezethet. Mindenképpen érdemes egy háziorvosi vizsgálat annak érdekében, hogy a kéz- ill. lábdagadás hátterében nem áll-e cardiális ok, a fennálló szív- és érrendszeri betegségének rosszabbodása.
        Mindemellett egy nőgyógyászati vizsgálat is indokolt a szeméremtesti fájdalom okának tisztázására. Állhat a háttérben egy hüvelyi fertőzés, ilyenkor a váladékozás okozhat égő-viszkező fájdalmat a vulva területén is, illetve a vizelési és széklettartási gondok szintén súlyosbodhatnak a méh süllyedése következtében. Nem tudom, szóba jött-e ez korábban. Ha krónikus gyulladása, és méhsüllyedése van, ami folyamatos panasszal jár, szóba jön a méheltávolítás is, ezt természetesen a vizsgálatot végző orvos tudja pontosan megítélni. Ha műtéten gondolkoznak, akkor a társbetegségeit figyelembe fogják venni, nem tudom, mennyire jól sikerült beállítani a gyógyszeres kezelést.
        A vizelési panaszait szintén okozhatja hüvelyi folyás, a kis "uszadék" azt is bizonyíthatja, de vizeletvizsgálatot mindenképpen érdemes végeztetnie.
        Nagyon helyes a fokozott tisztálkodás, azt tudnám javasolni, hogy a törlőkendő használata helyett próbáljon meg tiszta vízzel mosakodni vizelet, és széklet után is, és előtte is mosson kezet mindig szappanos vízzel, ezt nem midenki szokta. Azért javaslom, hogy a törlőkendőt szüneteltesse egy darabig, mert lehet, hogy irritációt okoz, és ez fokozhatja panaszait. Ugyanez érvényes az illatosított betétre, és a tamponhasználat is tilos!
        Kívánom, hogy csökkenjenek panaszai, jó egészséget!

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász rezidens

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-01 08:39:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés