Ciszta meddig mondható "normálisnak"?

Viszonylag ritkán járok orvoshoz. Három évvel ezelőtt menses kimaradás miatt uh vizsgálaton voltam, ahol diagnosztizáltak a bal petefészkemnél egy 2, 6 cm-es cisztát. A Doktornő, megnyugtatott, hogy ez nem probléma, a legközelebbi vérzéssel kiürül. Tavaly voltam endokrinológusnál ahol elsőre egy vérvételből származó vizsgálat alapján vmi DHEAS értékem rendkívül magas volt, és a cisztával is párhozamot vontak, de megismételték, és a másodiknál minden rendben volt. Eddig panasz mentes voltam, bár a menzeszem megritkult. Az utóbbi pár hónapban viszont egyre sűrűbben érzek hirtelen és rövid ideig tartó erős szúró fájdalmat. Elmentem egy körzeti orvoshoz, aki uh vizsgálatot csinált márciusban akkor 4, 7 cm volt. A Dr. szerint ez még mindig normális. 141 napja nincs menzszem, terhes nem vagyok. Szeretnénk még egy gyermeket, de eddig csak természetes úton próbálkoztunk. Lehet ez a ciszta akadálya, vagy valóban nem kell ezzel foglalkozni? Amennyiben kell, nőgyógyász vagy endokrinológus felkeresését javasolják?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a petefészek ciszta témában

A leírt panaszok és a ciszta nagysága is kezelést igényel. A ciszta nagysága határeset, további vizsgálatok szükségesek, laborvizsgálat ultrahang vizsgálat. Ezek birtokában lehet dönteni a gyógyszeres, vagy esetleges műtétes beavatkozás/laparoscopia, hastükrözés/ szükségéről.

Kérdés: 2014. május 23., 14:37; Megválaszolva: 2014. május 25., 23:35
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nem érzem a párom
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele