Ca-125 tumor marker

Üdvözlöm Pétervári Doktor Úr! Köszönöm a válaszait. A Ca-125-ös tumor marker vizsgálatot megismételtük az előző 55 volt az utóbbi 60. Mitől lehet ez az érték magas? És miért nem szűnnek meg az alhasi fájdalmaim? Petefészekrák nem lehet mert a petefészekből vett minta negatív. A gasztroendrológus kért vérvizsgálatot vastagbélrák, gyomorrák, és hasnyálmirigyrákra ami nagy örömömre negatív lett. A gyomortükrözés után megállapította, hogy a gyógyszerek ellenére is nagyon sok a gyomorsav. Doktor Úr szerint a tumor marker magasabb lehet attól, hogy van egy kb. 3 cm-es myómám, amit a nőgyógyászom nem javasol eltávolítani, mert az mondta, hogy az én koromban már a méhet és a petefészket is el kellene távolítani, és ennek semmi okát nem látja, mert az előbb említett szerveknél minden rendben van. Kérem segítsen mitől múlna el ez az örökös hasi fájdalom. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pétervári László válasza tumormarker témában

A leírt Ca-125 érték a normálist meghaladja.

A vérből meghatározható tumormarkerek segítenek a jó és rosszindulatú kórképek elkülönítésében.

Magas tumormarker érték esetén a rosszindulatú betegség valószínűsége magasabb, de akkor sem 100%. Találkoztunk már extrém magas, 400 feletti CA125 lértéket is jóindulatú nőgyógyászati kórképnél, például endometriózisnál.

Azonban a magas tumormarker szint óvatosságra int. Ha a képalkotó berendezéssel (nőgyógyászati ultrahanggal, CT-vel vagy MR-rel) látott kép is eleve gyanús, akkor a műtét szinte elkerülhetetlen.

A tumormarkerek alkalmasak még igazolt daganatos betegek kezelése során a betegség állapotának meghatározásához. Folyamatosan emelkedő tumormarker szint rosszabbodást, azaz a daganatos betegség előrehaladtát jelzi. Változatlan vagy csökkenő tumormarker szint a betegség gyógyulását és az eredményes kezelést jelezheti.

Kérdés: 2013. január 11., 18:04; Megválaszolva: 2013. január 15., 20:20
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mit tegyek ilyen magas CA 125-ös...
Tisztelt WEBBeteg! Volt egy laporascopos műtétem mivel a petefészkem és a méhkürtöm idült gyulladásban volt. Kb. 1hétig voltam kórházban és...
Ca 125 érték
Tisztelt Nagykálnai Tamás! Nőgyógyászom azért írt ki vérvételt, mert másfél éve nem esem teherbe. A hormonok közül a tesztoszteron egy picivel...
Hormonok kiértékelése
Meddig tekinthető normálisnak a...
Vérzészavar