felfázás

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az én problémám, hogy gyakran szenvedek felfázástól, ami a szexuális együttlétek után jelentkezik általában. Ilyenkor a Monural vagy a Cifran hatásos, de havonta kiújul. Kérdésem az lenne, hogy megelőzésképp mit tudok tenni, mert nem szeretnék minden alkalommal antibiotikumot beszedni, mert az antibiotikumtól felborul a hüvelyflórám ph értéke. Most kezdem el szedni a tőzegáfonyát kúraszerűen. Ön szerint ez javulást hozhat, ha hosszabb ideig szedem? Valamint nem tudom, hogy összefüggésben áll-e vele, de Hpv 31, 51, 59 vírussal fertőzött vagyok, de a legutóbbi leletem P2-s lett. Okozhatja a gyakori felfázást az, hogy gyulladásban van a hüvely, és le van gyengülve az immunrendszerem? Isoprinosine immunerősítőt szedtem. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Herman Tünde válasza hólyaghurut és HPV témában

Kedves Kérdező!

A hüvely normál flórájának fenntartása lenne a cél: bórsavas hüvelykúppal, minden héten két alkalommal és menses után lactobacillusokat tartalmazó hüvelytablettável, ill. emellett a tőzegáfonyát is érdemes alkalmazni. A HPV fertőzés miatt állandó, szoros, fél évenkénti rákszűrés szükséges, de ez nem okozza a fent leírt tüneteket. Érdemes egy u.n. STD szűrés is megcsinálni, leszűrni, hogy nincs e más szexuális úton terjedő fertőző betegsége.

Dr. Herman Tünde
Dr. Herman Tünde Szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2012. december 18., 15:31 ;Megválaszolva: 2013. január 04., 11:35
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mellfájdalom lehet mozgásszervi ok
Mestruáció
Változókor, égető érzés...
Nem hat a gyógyszer?
Alkalmi kis adag béta...