Műtét utáni sipoly kezelési lehetőség?

Tissztelt Nagykálnai Tamás Doktor Úr! 2008-ban távolították el a méhemet, akkor méhtest rákot diagnosztizáltak. Erre sugárterápiát kaptam. (E z akkor sem volt mellékhatás nélküli, de kb. 2 hét után ezek a mellékhatások megszüntek.) 2012 júniusban a hüvelycsonkon ismét elváltozást találtak és a jobb oldali lágyékrészen is. Június közepén műtöttek, melynek során mindkét combhajlati részből nyirokcsomó illetve minta került kivételre. A műtét után mindkét területen sipoly keletkezett, az egyij kifele, a másik inkább befele nőtt. A surgárterápia során ezek egy kicsit tovább nőttek. Jelenleg már 80x67x80 és 66x48x80 mm-esek. A nagyobik a külső. A sugárterápiát a comtövekre és a teljes kismedence és vagina területre kaptam. A végére már gyakorlatilag ülni sem tudtam, annyira begyulladt a telljes terület. Azóta 3 hét telt el és mivel nem javult az állapotom, visszamentem a sugárterápiás kezelő orvoshoz. (Teljesen be van pirulva és dagadva és olyan módon ég, hogy semmilyen készítményre sem reagál. Már bórgyógyásznál is voltam, de ez sem segített.) Ő azt mondta, hogy azért nem javulok, mert a sipolyok miatt nem tud a terület javulni. A műtétet végző nőgyógíyász pedig azt mondja, hogy ezek majd maguktól - igaz hosszú hónapok múlva - fognak megszünni. Ahhoz, hogy egyáltalán valmilyen módon elviselhettő legyen a fájdalom a surgárterápis kezelő orvosom napi 3-x1 contramlalt írt, hogy ezt szedjem. Kérdésem: Tényleg nincs semmilyen lehetőség ezen sugárkezelt terület fájdalmainak csökkentésére? Ha nem húzódnak vissza a sipolyok, amig élek így marad? Kérem, ha bármi lehetőséget tud ajánlani írja meg. Válaszát előre is köszönöm:

Dr. Nagykálnai Tamás válasza sugárkezelés mellékhatásai témában

A tisztelt kérdezők szokása szerint nem írja a korrekt válaszhoz szükséges, tehát alapvetően fontos szövettani részleteket - jelen esetben a 2012. nyarán a hüvelycsonkban keletkezett kiújulás (? ) szövettanát, és a kétoldali lágyéki nyirokcsomó-műtétek szövettanát (nyirokcsomó-áttétek voltak? ) .

A sugárterápiát valamiért azért előírták, ebből feltételezem, hogy ezek a fenti szövettanok is rosszindulatú daganatosak voltak. Amennyiben valóban rosszindulatú daganatosak voltak, elég rossz a prognózis, azaz nem túl sok jót mondhatok a kedves betegnek.

Amennyiben - és vélhetően - a méhtestből eredő endometriális carcinoma volt a szövettan, úgy mindenképpen gesztagén (progeszteron) hormonkezelés szükséges, melyre jelentős javulás várható (pl. megestrol-acetát, medroxiprogeszteron-acetát formában = Megesin, Megace, Provera, stb.) . Kemoterápia is hozhat némi hasznot - de ehhez egy csomó leletét ismernem kellene.

Jobbulást.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. november 22., 09:20; Megválaszolva: 2012. november 24., 15:19
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus