Pajzsmirigy-terhesség

Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok, babát szeretnénk a férjemmel. Sajnos 2 éve már volt egy 9 hetes vetélésem. Azt követően pajzsmirigy betegségre derült fény, minden féle lehetséges vizsgálatokon átesve lett meg a diagnózis. Autoimmun Thyreoditis. L-Thyroxint szedek 6 nap 50, 1 nap 75 mg. Így szerencsésen beállt a TSH-ám, legutóbb 2, 7 körül mozgott. De van, hogy 2, 3 de mindig az értékhatáron belül. Befolyásolhatja egy bizonyos Visanne hormonkészítmény is az értéket amit most szednem kell, mert endometriosis is kialakult nálam. Sajnos lombikprogramban veszünk részt, mert az endometriosis miatt nem engedik a spontán próbálkozást. Kérdésem a következő lenne. Mire kell ügyelnem a terhesség alatt? Félő, hogy az első baba is a már meglévő pajzsmirigy ingadozás következményeképpen ment el (volt 13, de volt 0, 020 is a TSH) Mindenhol olvasni lehet, hogy a jód hiány a magzat károsodásához vezethet, de amelett pedig azt is olvasom, hogy ilyen "betegség" esetén Tilos a jódbevitel. Ha nem eszem jód tartalmú kismamavitamint akkor nem ártok a magzatnak? Kell e egyáltalán kismamavitamint szedni, vagy elég a fontos vas illetve folsav bevitele? Van e esetleg olyan étel amit terhesség alatt jobb kerülni? Tanácstalan vagyok ez ügyben. Nagyon megköszönöm válaszát.

Dr. Vereczkey Attila válasza pajzsmirigy témában

Kedves Kérdező!

Arra kell nagyon ügyelni, hogy a TSH be legyen állítva 2-3 közé a várandóság teljes ideje alatt. Koraterhességben sárgatest pótlás (Duphaston, Utrogestan) jön szóba. Speciális étrendi megkötésre nincs szükség. A kismama vitamin szedése opcionális, a rendszeres folsav bevitel ajánlott.

Minden jót kívánok Önnek!

üdvözlettel,

dr. Vereczkey Attila

Kérdés: 2012. november 06., 15:03; Megválaszolva: 2012. november 20., 11:21
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló mellékhatása is...
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 7-8 esztendeje diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy-alulműködést. Azóta kisebb-nagyobb adagban, az endokrinológusom...
Pajzsmirigyalulműködés
Tisztelt Doktornő! 7 éve diagnosztizáltak nálam autoimmun pajzsmirigygyulladást és alulműködést. Azóta 100-s  L-Thyroxinnal, egyensúlyban...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
2 hónapja kimaradó menstruáció...