Gyógyítható-e az endometrózis

Tisztelt Dr. Úr (Nő)! Én, mint leendő anyós fordulok Önökhöz e betegség vonatkozásában. Fiam barátnője, leendő menyem szenved ebben a betegségben, mely korábbi műtéti beavatkozást követően még a méhen kívül megtalálható, kezelő orvosai szerint eltávolítani nem lehet, mert egy része a "daganatnak" a belekre is rá van csavarodva. A menyem részére már olyan drasztikus zöldség-gyümölcs diétát írtak elő, hogy hosszú távon ez így nem tartható fenn, mindazon túl, hogy nagy fájdalmai is vannak. Én szeretném, ha a fiammal boldog, hosszú családi életet élnének, no és nem utolsósorban unokára is vágyom. Kérem szíves tájékoztatását a betegséggel kapcsolatban, az esetleges műtéti beavatkozás lehetőségeiről, annak költségeiről. Köszönettel: Sipos Lászlóné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza endometriózis témában

Kedves Kérdező! Az endometriózis lényege, hogy a máh belsejébe való nyálkahártya hengerhám sejtek nem csak ott foglalnak helyet, hanem megtelepednek a méhen kívül annak környékén, a petevezetőben, a méh külső felszinén, a ptefészekben. a hashártyán, vagy a belek felszinén. Mivel ugyanúgy hormonérzékenyek, mintha a rendes helyükön lennének a méhben, a ciklus hormonhatására negduzzadnak, bevéreznek, kötöszövetes kis heggel gyógylnak, majd újrakezdik. Idővel, bár lehetnek néhány sejtnyi kis pacnik, általában szétszórt csportoban vannak. A sok kis bevérzés nyomja a környező szöveteket, fájdalmasságot okoz és összenövések keletkeznek. Ha a petevezetőn sorjáznak, meddőséget okozhanak. Ma már eredményes kezelésük a hormonaktivitás befolyásolásával adva van, de a Danazol nevű gyógyszer, vagy az agyalapi mirigy serkentő hormonának csökenntésére adott gyógyszer érthetően panaszmentesit, de gátolja a teherbe esést. A probléma nem kicsi, de megoldását bízza a szakmára, melytől elvárhaó, hogy középutat találjon a panaszcsökkentés és a teherbeesés között.

Kérdés: 2012. október 28., 15:37; Megválaszolva: 2012. október 31., 09:47
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Endometriózis-állandó fájdalom
Üdvözlöm! Szeretnék segítséget kérni a betegségemmel kapcsolatosan. Sajnos állandó kismedencei fájdalmam van a csípőcsont mellett a jobb...
Endometriózis
Tisztelt Doktor Úr! 2006 óta vannak endometriózisos panaszaim, ketszer műtöttek 10 cm-es cisztával laporoszkópia során. Az egyik petefészkemet...
Endometriózis és szövettan
Tiszteletem! 38 éves vagyok. Laparoszkópos műtétem volt, csokoládéciszta miatt. Műtét során eltávolította az orvos az egyik petevezetéket és...
Endometriózis és fogamzásgátló...
Kedves Doktor Úr! 2014. szeptember 9-én műtöttek meg endometriozissal, a nőgyógyászom utána fogamzásgátló tablettát írt fel, amit nem kezdtem...
Rákszűrés - Endometriózis
Tisztelt Doktor úr! Annyi lenne a kérdésem, hogy az endometriózis a rákszűrés ereményeképpen derül ki, vagy az már a "manuális" vizsgálatnál...