Duzzadás?

Tisztelt DoktorÚr/Nő! 20 hetes kismama vagyok a második gyermekemmel. Már a terhesség eleje óta tapasztalom a nemiszerv duzzanatot, ez az utóbbi időben csak fokozódott.Szebben sajnos nem tudok fogalmazni, hogy úgy mondjam göcsörtösek a nagyajkaim és pár erem is ki dudorodik. Aggódom, nehogy nagy baj legyen belőle.Előző terhességemnél nem tapasztaltam ilyet. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Aranka

† Dr. Szalóczy Péter válasza visszér a nemi szerveken témában

Kedves Aranka! A laza szövetben elhelyezkedő nagyajak viszerek terhességben, hajlam esetén megduzzadnak, göcsörtössé válnak. A növelvő méh és a fokozott vérellátás igénye a területen növeli ennek lehetőségét. A növekvő méh nyomja az elvezető nagy vénát, kissé pang a visszaáramlása a vérnek. Fekvő helyzetben ezek, mint a láb viszerezettségénél is, ellapultabbak, álló helyzetben a pangó visszavezetés miatt kidomborodóbbak. Lehet, hogy lábán is van viszeres hajlam, esetleg a családban felmenő ágon is megtalálható. Nincs tennivalója, ne legyen strapás életmódja egyenlőre. Feküdjn vízszintesen többet. Szülés után a jelenség visszavonul. Ha gátmetszés lenne szüséges, vigyázni kell annk irányával, hogy nagyobb véna kikerülő legyen.

Kérdés: 2012. október 23., 21:07; Megválaszolva: 2012. október 27., 10:51
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
HPV lelet èrtelmezés
Hormonprobléma
Mennyi esélyem van?
Betadine hasmenéy
1 szemmel több fogamzásgátló...