furcsa menstruáció

Tisztelt Doktor úr/nő! 13éves korom óta menstruálok, és majdnem azóta a menstruációm elég fájdalmas..1-2napig szinte csak a fájdalomban élek (tompa, állandó hasgörcs, puffadás, hasmenés, hányinger, olykor hányás) . A ciklusom rendszerint szabályos, (28nap) , de olykor előfordul, hogy hamarabb jön meg, úgy mint most.14-én kellett volna, hogy megjöjjön, de már 9-én észrevettem, hogy barnás váladékom van, az este semmi sem ürült, majd másnap (tegnap) a normál tampon, ahogy szokott megtelt, (bár, nem teljesen élénk piros volt, holott nekem az első napokban az szokott lenni, és majd csak az utolsó napokra kezd barnás lenni) , emellett alig éreztem görcsöt. A tegnap estére betétet tettem, és reggelre semmi sem látszott, és az éjszakát is végig tudtam aludni görcsök nélkül. Most érzek már egy kis görcsöt, és megint vérzek egy kicsit, de nem ez a megszokott.Bocsánat a túlrészletezett levelemért, de szeretném tudni, hogy Ön mit gondol erről, ez természetes..vagy ez csak egy egyszeri alkalom? Válaszát várom, és előre is köszönöm. Marleen

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza menstruáció témában

A ciklus beállása után nagyjából 28 naponta jelentkezik a menstruáció. Ez egyénenként változó lehet, és külső tényezők is befolyásolhatják, tehát még így is lehet néhány napos eltérés. Az menstruáció általában 3-5 napig tart, s ennek során mintegy 30-40 ml vérveszteséggel kell számolni. Ez csekély mennyiség, s mivel természetes folyamat, nem okozhat gondot a szervezetnek. Viszont a vérveszteség okozhat vashiányt. Ezt könnyű pótolni, vastartalmú ételek (máj, spenót, sóska, májkrém, stb.) fogyasztásával, de táplálék kiegészítőt is szedhetünk.

Menstruációval kapcsolatban fontos megemlíteni az egyéb változásokat is. Egyénenként változó, nem csupán az időtartama, de a vérzés mennyisége is. A szerencsésebbek 2-3 nap alatt letudják, minden kellemetlenségek nélkül. Sokaknak azonban akár egy hétig is eltarthat, nem egyszer hasi- és derékfájdalmakkal, puffadással, mellfeszüléssel tarkítva. Ettől egyáltalán nem kell megijedni, mert nem jelent komoly betegséget. Viszont érdemes konzultálni egy nőgyógyásszal, aki vagy fogamzásgátló segítségével állítja be a ciklust, vagy más, hasznos módszerekkel segít megelőzni a kellemetlenségeket.

Ma már nem a meleg vizes tasak jelenti az egyetlen megoldást. Injekciók, gyógyszerek, diéták és homeopátiás szerek garmadája áll rendelkezésre.

Kérdés: 2012. szeptember 11., 09:35; Megválaszolva: 2012. szeptember 13., 20:03
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés