Prolaktin-szint és meddőség

Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Meddőségi problémával kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz. 6 éves gyermekem után hosszú évek óta nem sikerült újra teherbe esnem. Végigjártuk az összes meddőségi vizsgálatot, nem találtak semmi okot, kivéve, hogy a 20. napi ún. terheléses prolaktin vizsgálati eredményem (374 ng/ml) alapján napi 1/2 szem Bromocriptin tablettát javasoltak, amit már egy éve folyamatosan szedek is. Egy év múlva a kontroll vérvételen - ugyan, csak 3. napi és nem 20. napi vérvétel alapján, de - normál értéket (99, 8 mlU/L) mutatott a prolaktin szintem, ami referencia tartományba esik, tehát elvileg ezzel nincsen gond. Mivel azonban sem inszeminációra, sem lombikprogramra nem jelentkeztünk a továbbiakban, a kérdésem csak arra irányulna, hogy van-e értelme a továbbiakban is szedni a napi fél szemet belőle vagy minden komolyabb probléma nélkül elhagyhatom, ha - bár vágyunk a babára -, de a vizsgálatok további részében nem kívánunk részt venni, számunkra elég az, hogy kivizsgáltattuk magunkat és nincs különösebb ok a teherbeesés elmaradására, tehát bízunk abban, hogy talán lombik program nélkül is sikerül egyszer még. Vagy fontos, hogy ha eddig szedtem, akkor a további orvosi kontroll nélkül se hagyjam abba, mert az eredményeim alapján valóban szükséges lehet a terhesség bekövetkezéséhez és megtartásához a későbbiekben? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza meddőség témában

A prolaktin hormon a peteérést gátolja.Napszaki ingadozása is van a mennyiségének.

Ha peteérés van bizonyítottan/21-23.napon progeszteron vizsgálat/akkor elhagyhatja a gyógyszert.

Kérdés: 2012. augusztus 16., 13:53; Megválaszolva: 2012. augusztus 18., 19:36
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?