A Cypromix nevű tabletta egyfázisú gyógyszernek számít?

Szombaton a tabletta bevétele során elejtettem a gyógyszert. Sajnos nem találtam meg azt az egy szemet így még aznap bevettem a vasárnapit. Azóta szedem folyamatosan, tehát vasárnap már a hétfőit, hétfőn már a keddit szedtem be stb... Így tartok ma (08.01.) a 15. szemnél. Úgy gondoltam, feláldozok egy levelet az ilyen esetekre, így lehetséges-e az, hogy a 20. nap után a 21. tablettát egy másik levélből szedem be. Így a kérdés konkrétan arra vonatkozik, hogy számít-e az, mely naphoz tartozik az adott szem gyógyszer, vagy teljesen lényegtelen és a napok kiírása csak a szedés megkönnyítése céljából van.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

Ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes gyógyszer bevételének tervezett idő­pontja óta, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Cypromix szedését. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

Ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes tabletta bevételének tervezett idő­pontja óta, csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több tabletta bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. Ennek kockázata különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia (lásd az ábrát) .

Ha az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni: Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert, azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (pl. óvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

Ha a második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni:

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

Ha a harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni: A következő 2 lehetőség közül választhat; nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

1. Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szed­nie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul – gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül – kezdje el a következő csomag szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését. Ha az Ön által megszokott napon szeretné a kezelést folytatni, a tabletta mentes időszak 7 napnál rövidebb lehet.

3. Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége.

A kiírás a szedést könnyíti.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. augusztus 01., 14:24; Megválaszolva: 2012. augusztus 02., 20:21
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruációs zavar
Üdvözlöm! Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy május 13-án volt egy terhesség megszakításom, amire rá 10 hétre jött meg először a...
Nuvaring használata több mint 4...
Tisztelt Doktornö! Az lenne a kérdésem, hogy Nuvaringet használok évek óta, semmi godom nem szokott lenni. Azonba most elfelejtettem eltávolítani...
Cifrinol nászutas felfázásra
Tisztelt Doktornő! Urológusom Cifrinol 500 mg antibiotikumot írt fel nekem visszatérő nászutas cystitisre, amelyből egy szemet kell bevennem minden...
Fogamzásgátló melletti problémák
Kedves Doktorúr/nő! 20 éves lány vagyok és kb. 2 éve szedek fogamzásgátlót. Simycia fogamzásgátlót szedtem egészen egy hónappal ezelőttig...
fogamzásgátló váltás újra
Tisztelt Orvos Úr/Nő! Az a problémám lenne, hogy eddig Lyndinette 20 fogamzásgátlót szedtem, amitől volt hogy émelygésem rosszulléteim voltak...