• Vakáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ùr/Nö! Problémám kissé hosszadalmas. 4o éves elmúltam, 12 éves lányom van. A szülés után méhszájsebem alakult ki, minden évben felkeresem a nögyógyászomat, van, amikor többször is. November végén a citológiám P2, ultrahang, mikroszkóp rendben. A fogamzásgátló tablettákkal mindig gondom volt (közti vérzés, erös mellfeszülés, stb), ezért tavaly áprilisban abbahagytam. Nagyon megzavarodtak a ciklusaim, majd beállt 22 napra, most tavasszal egyszer 28, majd 40. napon jött meg,azután megint 22, 22, 22. A férjem külföldön él, most is nála töltjük a nyarat. Az egy hetes böséges menzesz után a 9. napon voltunk elöször együtt. Aktus után kis barna maszatolást tapasztaltam, majd másnap estére, mintha megint megjött volna. Ez kontakt vérzés? Mi lehet még? Itt vagyok teljesen egyedül, jó lenne, ha nem keellene orvoshoz mennem. Két hét múlva indulunk üdülni, csak aug. közepén megyek haza. Èn mindig a legrosszabbra gondolok, ezért is szoktam azonnal orvoshoz menni, de most itt ez bonyolultabb.Teljesen bepánikoltam, persze próbálom az otthoni nögyógyászommal is felvenni a kapcsolatot, de most van szabadságon. Válaszát elöre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Kérdező!

        Szerintem minden bizonnyal a méhszájseb miatt van a vérzése. Persze lehet a 40 évesek vérzészavara is, ami magát kíséri. Adok mindkettőre javaslatot.

        Méhszájseb:A méhszájseb nem igazi seb, ezért ne várjuk, hogy pár nap alatt meggyógyulunk belőle. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny más kinézetű hám alakul ki. Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után vérzés jelentkezik. A másik fő probléma a méhszájsebbel, hogy ezen keresztül a baktériumok felmehetnek a méhbe vagy a hasüregbe, ahol már sokkal súlyosabb fertőzést okozhatnak. A méhszájseb jelentősége a terhesség alatt nő meg, ugyanis a krónikus fertőzések a terhesség alatt vetélést és koraszülést okozhatnak. A méhszájseb gyógyítása több módon lehetséges. Mivel kialakulása hosszú idő, ezért a gyógyulása is az. A gyógyulást meg lehet gyorsítani a méhszáj fagyasztásával vagy pedig lézeres vagy elektromos égetéssel, vagy pedig ecseteléssel. A kezelés gyakorlatilag minden esetben hatásos, akkor, ha mellette a megelőző óvintézkedések is megtörténnek. Tehát nem szabad engedni és tenni kell ellene, hogy a hüvelyben a savas pH eltolódjon a lúgos tartományba. A másik, hogy amennyiben mégis hüvely gyulladás alakul ki, azt mihamarabb gyógyszerrel kezelni kell.

          Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-16 22:19:16; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: