MÉH SEPTUM

Kedves Doktornő /Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhoz, hogy nemrégiben, egy rutinvizsgálaton a nőgyógyász az UH képen egy méh septumot (bal oldali) vett észre, ami véleménye szerint születéstől ott lehet (eltávolításáról, lényegéről stb. tájékoztatott) . Két gyermeket szültem, volt eü. küretem, spontán vetélésem, amik előtt -után uh-val is megvizsgáltak. Korábbi orvosom már elköltözött, így 10 év után váltottam arra, aki a fentiket megállapította. Kérdésem az lenne, hogy 2 terhesség stb. alatt hogyhogy nem derült ki ez a septum? (Igaz, hogy ált. terhesség esetén ill. szülés után 6 hét jártam nőgyógyásznál) . Lehetséges, hogy a méh megnagyobbodott állapotában ez nem látszik? Az orvos azt mondta, valószínűleg a nagyobbik oldalon jött létre a terhesség, ezért tudtam kihordani, a vetélés, vérzési rendellenesség, szüléskor visszamaradt placentadarab pedig a másik oldal miatt lehetséges. Az ultrahangon septumnak látszó kép lehet más, nőgyógyászati eltérés is? Rákszűrés eredményére sajnos még hetekig várnom kell, addig nagyon aggódom. Lehetséges, hogy az eddigi nőgyógyászok nem ismerték fel ezt az eltérés? Vagy ez időközben is kialakulhat? Elnézését kérem a butának tűnő kérdésemért, de ez az újonnan felfedezett dolog kissé megijesztett... Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza méh septum témában

Tisztelt Kérdező! Az emlitett septum ártatlan, gyakori fejlődési rendellenesség, maradványa annak, hogy a belső nemiszervek két szimmetrikus oldalból nőttek össze. Amint írja, símán megszült két gyermeket nem feltétlen kellett az egyok oldalban létrejött terhesség eltóló hatásával észrevenni a septumot. Ez a további élrtében sem fog problémát okozni. A rákszűrés eredménye semmilyen kapcsolatban sincs a septummal, ami az ön embrionalis kora óta megvan és nem közben fejlődött ki. Tekintse ezt önre semmilyen veszélyt nem jelentő, ártatlan egyedi anatómiai sajátságnak.

Kérdés: 2012. június 05., 11:15; Megválaszolva: 2012. június 05., 22:44
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
HPV teszt eredménye