felszaporodott mirigyek

Tisztelt Doktor ÚR/NŐ! Az alábbi diagnózissal fordulnék Önhöz: Beküldött anyag megnevezése: I. cervix kaparék II. corpus kaparék Klinikai adatok: Postmenopausalis vérzés Menstruációs anamnesis: Utolsó rendes vérzés: 10éve Panaszok: 10 éves vérzéskimaradés után pecsételő vérzése jelentkezett. Lázas nem volt. Ulrahang: Üres húgyhólyag. 103*67*76 mm-es uterus, mellső falában 54*44 mm-es myomagóc. Az endometrium vastagsága 7 mm. Jobb oldalon 28*22 mm-es bal oldalon 24*21 mm-es ovárium.douglasban folyadék nincs. Mikroszkópikus leírás: I. A viszgálati anyagban nyák, valamint szabályos emdocervicalis hengersejtek láthatók. II. a kiszélesedett endometrium stromaját kicsiny polygonalis sejtek alkotják. A mirigyek egyenlőtlen eloszlásúak, gócosan felszaporodtak, kanyargós lumenük gyakran cysticusan tágult. Üregüket sötét hengersejtek bélelik bázison ülő maggal. Makroszkópikus leírás: I. Minimális mennyiségű pelyhes nyák (máj) II. Babnyi mennyiségű véres-nyákos kaparék (lép) Diagnózis, vélemyény: I. Ép cervicalis hengerhám II. Hyperplasia glandularis cystica endometrii. Diagnózis: Hyperplasia glandularis endomertrii. Kiegészítés: Rendelés: opus A kérdésem az lenne hogy a fenti diagnózis alapján mire számíthatok? Mennyire súlyos Ön szerint az állapotom, illteve feltétlenül szükséges lenne-e műtét, vagy Ön először mást megoldást javasolna ezek alapján? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, T. MIhályné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza nőgyógyászat témában

Tisztelt Mihályné! A leirt míoma göb, ha 10 éves menopauzában még ekkora, jóval nagyobb lehetett menopauzája előtt. Szerencséje volt, ha akkor nem jelentett rendetlenkedő vérzést, kisebb-nagyobb görcsölgetést, fájdalmat. Most nem oka már vérzésének, legfeljebb bővebbé teszi azt. De a közölt szövettani eredmény, melynek érdekében a kürett történt, egyértelműsíti, hogy a méhnyálkahártya túlburjánzása van jelen, ami idővel, tartós fennállás esetén az ön korában rosszindulatu méhtest rák kiindulása lehet. Ha most lenne menopauza elött, érdemes lenne még visszaszorító hormonkezeléssel próbálkozni, de az ön korában a legegyszerűbb szabadulni egy műtéttel az egésztől, ez miómával tetézve tűzfészket jelentő, feleslegesen bajt okozni tudó szerv, nincs szükség rá. Szabaduljon meg félelmétől és essen túl mielőbb a műtéten, ami mindkét, immár felesleges, de bajforrást jelenthető petefészkei eltávolítását is jelenti helyesen.

Kérdés: 2012. május 06., 21:54; Megválaszolva: 2012. május 07., 19:27
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma