Ez lehet PCOS?

Kedves Doktor úr / Doktornő! Körülbelül 10 éves korom óta sötétebb a hajlataimnál a bőr (acanthosis nigricans) . 12 évesen a menstruációm nagyon erős volt, körülbelül 5 perc alatt átvéreztem.. ezért elmentem orvoshoz, aki felírt egy sárgahormon gyógyszert (nem emlékszem pontosan mi volt a neve) , a későbbiekben, 1-2 éven belül kis ciszták jelentek meg, egyszer jobb oldalon aztán baloldalon.. ezért a nőgyógyász felírt nekem fogamzásgátló tablettát, amit azóta is szedek.. a sötét foltok miatt sok orvosnál jártam az évek során és végre most találtam egy orvost, aki nem azt mondta, hogy ez gomba, vagy hogy " így születtem", hanem kivizsgált. A hormonokkal nem volt semmi gond, leálltam a fogamzásgátlóról 2 hónapra, hogy biztos ami biztos, így is megnézze a hormonokat, nem volt gond. Viszont az inzulin teszten (120 perces) 160-at mért. Tehát megállapította, hogy nagyon magas, felírt nekem Metformin tablettát. Érdekelne, hogy ez lehet hogy PCOS? Illetve, ha az akkor más kezelés is javasolt? Nagyon aggódom.. Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza PCO témában

A PCOS egy tünetegyüttes, mely több tünet megjelenését jelenti.

Az inzulin rezisztencia érték tényleg magas, annak megállapítása, hogy ez PCOS egyéb vizsgálatok végzése is szükséges.

Ezek: nőgyógyászati, hormon és ultrahang vizsgálatok.

PCOS korai tünetei

1. Rendszertelen vagy hiányzó menzesz

2. Rendszertelen vagy hiányzó peteérés

3. Sok kis ciszta a petefészekben

4. Aknés, pattanásos bőr

5. Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz

6. Terméketlenség

7. Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus)

8. Hajhullás, esetleg kopaszosodás

9. Súlyproblémák, elhízás

Kérdés: 2012. május 03., 23:37; Megválaszolva: 2012. május 06., 16:38
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma