CA 125 örökölhető?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 29 éves nő vagyok, még nincs gyermekem. Anyai ágról 1 hónapja halt meg unokatestvérem CA 125-ben (nő) . Azóta a testvére (szintén nő) a nőgyógyászával megnézette magát is erre a ráktípusra és az eredmény azt hozta ki, hogy határ esett, ezért ki kell venni a petefészkét. Anyukámat már kb. 15 éve nőgyógyászatilag megműtötték, kivették a méhét és az egyik petefészkét. Testvérem petefészkén is volt egy kis kinövés, amit szintén már vagy 12 éve leműtöttek. Én évente járok a nőgyógyászomhoz. Utoljára 2011. nyarán voltam. A cytológia leletem rendben volt. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy mivel a családunk összes női tagjánál volt már nőgyógyászati rendellenesség, így én visszamenjek-e újra és kérhetek-e CA 125-re vizsgálatot? Vagy milyen vizsgálattal lehetne kiszűrni azt, hogy tényleg nincs bennem semmi rossz dolog? Nálam annyi volt, hogy már 10 éve fogamzásgátlót szedek, mert állandó vérzésem volt és szervi bajom akkor nem volt. Viszont 1 éve találtak a bal mellemben 2db 1 cm-es daganatot. Lehet bennem is hajlam rákra? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza CA 125, petefészekrák témában

A hajlamot lehet örökölni. A megelőzés fontos, évente rákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat.

A CA-135 mint daganat jelző végzése is tanácsos.

Ultrahang vizsgálat is része kell legyen a vizsgálatnak, petefészkek így megtekinthetőek.

Kérdés: 2012. április 10., 15:57; Megválaszolva: 2012. április 12., 23:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam