• érdeklődő

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Az ügyben fordulok önhöz, hogy nemrégiben voltam ultrahangon ahol a következő leletet kaptam: jobb oldali ovariumban 28X23 mm sima falú cysticus resistencia. Ez mit jelent? Semmi különöset nem mondtak csak h menjek vissza ultrahangra. De többször görcsöl a hasam egy hónapban mensestől függetlenül és néha az alhasam is szokott fájni, és néha nyilal is. Mi lehet a probléma? előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a nőgyógyászat témában

        Tisztelt Kérdező! A petefészek számtalan különböző érettségi állapotú tüszőt tartalmaz, a mikroszkópikus méretűtől a 8-10 miliméteresig, a legérettebb lesz a következő ciklusban gyorsan tovább nőve a domináns tüsző, benne tüszőrepedésig, / ovulációig/ a termékenyíthető petesejttel. Ilyenkor 20-22 miliméteresre nő, ultrahanggal jól követhető és látható. Néha nem reped meg, tovább nőhet, úgynevezett visszamaradt tüszőformában. Valszinűleg Önnél ilyesmi található. Ha túl nagy, feszegetve a petefészek tokját görcsérzet jelentkezhet. Sokszor spontán elrepedve megszünnek. Ha valódi ciszta lenne, annak hámbélése folyamatosan váladékot termelve növesztené azt tovább. Ez esetben el kéne távolítani idővel. A jelen tennivaló: ismételt ultrahangos vizsgálat és ennek 3 havi ismétlése, ha a fájdalomérzet nem nagy. Vastag fal, belsejében szerkezet, vagy nagvyobb rendszeres fájdalomérzet eltvolitást jelenthet.


        Kérdés: 2012. március 28., 01:20; Megválaszolva: 2012. március 29., 22:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: