• Petefészekciszta-tumor

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr! Petefészekcisztával kapcsolatban kérdezném. 2012. január 15-én Levonorgestrel 1.5 mg tartalmú fogamzásgátlót használtam, mely után január 19-én, 28 napra jött meg a menstruációm. Februárban menszesz nem jelentkezett, terhességi tesztek negatívak voltak. Ezt megelőzően UH lelet 2011.12.29-én: Uterus hátsó falában cervix corpus határon 33x41mm myomagöb és 15x21 myomagöb. Jobb o. ovarium: benne 15x16 mm foll. Bal o. ovarium:benne 9x10mm foll. Február 27-i UH lelet: Uterus: 64.0 x 54.0 x 71.0 mm. Uterus: fundusban jobb oldalon 42 x 40mm-es myomagöb ábr. Endometrium: 8.4 mm, Jobb o. ovarium: 37.0 x 30.0 mm, benne 24 x28 mm-es solid részeket is tart. foly. tart. terület ábr., Bal o. ovarium: 25.0x16.5 mm. Szabad hasűri folyadék: nem látható Ezt követően 51 napra (március 10) spontán menstruálni kezdtem. 2012.03.14-i Uh lelet: (menstruáció 5. napja) Uterus: 56.0x84.0x75.0 mm, bal szarvánál 58X44 mm myomagöb intramurálisan, mellső falban 14x18 mm myomagöb Endometrium: 8.7 mm Jobb o. ovarium: 60.0x49.0 mm, benne 35x52 mm egyrekeszű cysta, mely papillarizációt és fokozott vascularizációt mutat. RI: 0.9. Bal o. ovarium: 23.0x16.0mm, Szabad hasűri folyadék nem látható. Fenti UH lelet miatt további vizsgálat, ov.tu marker vérvizsgálat van folyamatban. Az UH leletek ismeretében Önnek mi a véleménye? Mit jelent a papillarizáció és vascularizáció, valamint az RI: 0.9.? Mennyi idő alatt fejlődhet ki egy ilyen ciszta? December végén még nem volt. Hozzájárulhatott a kialakulásához a fogamzásgátló? (Eddig hormontartalmú gyógyszert nem használtam.) A vérvizsgálatnál nem gond a menstruáció megléte valamint, hogy nem éhgyomorra történt? Amennyiben a vérvizsgálat eredménye rosszindulatú daganatra utal, akkor a myomák miatt a petefészken kívül a méhet is el kellene távolítani? 44 éves vagyok, ezidáig rendszeresen, problémamentesen menstruáltam, több gyermeket már nem szeretnék, de a műtéttől nagyon félek. Részletes válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Pétervári László válasza a nőgyógyászat témában

        A petefészek képlet miatt úgy nevezett tumor marker /CA-125, HE4/végzése tanácsos. Ezt menstruáció ideje és a éhgyomor nem befolyásolja. Tekintve a nagyságát, a méh myoma és a cysta nagysága is műtéti javallatot képezhet. A tumor marker vizsgálat eredménye döntő lehet a műtét idejét tekintve.Hosszú távon a műtét jelenti a megfelelő megoldást, a leírtak alapján.


        Kérdés: 2012. március 19., 19:04; Megválaszolva: 2012. március 22., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: