• Petefészekdaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/úr! Nőgyógyász hüvelyi ultrahangvizsgálat alkalmával talált a bal petefészkemben egy cisztát, melyről ezt írták: Jobb o. norm. ovarium, bal oldalon egy 45x28 mm-es, változatos echoszerkezetű cystikus képlet látható. Ekkor menses előtt voltam, javasolta az orvos, hogy 2 hét múlva menjek vissza. Aztán megjött a mensesem, ami kicsit hosszabb ideig tartott, mint szokott. Mikor letelt a két hét, az orvos nem dolgozott (talán megbetegedett), így másik orvoshoz mentem, aki szintén hüvelyi UH-t végzett, és a következőket írta: bal oldali petefészek megnagyobbodott, 42x25 mm, többrekeszű cystosus képletet tartalmaz, melyben hyperdensebb képletek láthatóak, sűrűbb bennékű folyadékot is tartalmaznak. Uterus, jobb o. ovarium norm., douglas szabad, folyadékot nem tartalmaz. Tumor-marker vizsgálatot javasolt először, aminek az eredmények kb. 2 hét múlva lesz meg. Ultrahang rendelésem dolgozom, ezért megnézettem a doktornővel is magamat, hasi UH vizsgálatot csinált, ő is látta a bizonytalan cisztát, és ami aggaszt, körülötte kiterjedt érhálózat is van. Tájékozódtam, hogy a tumorok növesztenek saját érhálózatot, de azt nem találtam sehol, hogy csak rossz, vagy a jóindulatú is növeszt-e. Erre szeretnék választ kapni, valamint arra, hogy nem probléma-e ennyit várni, hiszen a ciszta felfedezésétől a véreredményig kb. 5 hét telik el, gondolom a műtétre is várni kell majd. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: egy aggódó beteg.

        Dr. Pétervári László válasza a petefészekrák témában

        A további teendőt a tumor marker vizsgálat:CA-125 és HE4/ez specifikusabb/meghatározza. A látott ultrahang kép átlagátmérője határeset, azonban felveti a dermoid cystát. Laparoscopia végzése mérlegelendő.


        Kérdés: 2012. március 15., 16:18; Megválaszolva: 2012. március 19., 20:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: