• Rendszertelen menstruáció kezelése fogamzásgátló injekcióval?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr / Nő! 26 éves vagyok, 15 éve menstruálok, azóta rendszertelen! Az utóbbi években elhúzódóvá vált, 2-3 hétig van meg, olyan is volt, hogy 3 hónapig és gyógyszerrel állították el. Sokszor túl erős a vérzés, többször volt olyan, hogy megmozdultam és ömlött, csak Dicynone-nal lehetett elállítani. Pár éve fogamzásgátló tablettával próbálkoztam, de híztam 18 kilót és folyton rosszul voltam, ezért abbahagytam. Hallottam egy olyan fogamzásgátló injekcióról, amit 3 havonta kell beadni, egy idő után teljesen megszűnteti a havivérzést és abbahagyása után helyreállhat a ciklus. Ilyen extrém vérzészavar esetén alkalmazható? Ezen kívül, semmilyen szervi elváltozást nem találtak nálam ultrahangon. Pajzsmirigy alulműködésem van, amit kezelnek (normális a TSH-m) és van egy microadenoma az agyalapi mirigyemben ami az endokrinológus szerint túl kicsi, ezért csak figyelni kell, változik-e a mérete. A bőröm száraz, sok anyajegyem van, évente megyek melanoma szűrésre. Mindig van 1-2 anyajegy amit le kell műteni, de eddig az összes szövettanom negatív lett. A hormonproblémák miatt túlsúlyos vagyok, és egy éve lipidosztályon segítenek fogyni, 20 kilót fogytam, most 126 kg vagyok és pár éven belül szeretnék 75-80-ra fogyni. Nem élek szexuális életet, és mivel tini koromban majdnem megerőszakoltak, évekig jártam pszichológushoz miatta, az átélt tragédia miatt nem vonzódom egyik nemhez sem (aszexuális vagyok). Sajnos ez miatt csak külső ultrahangot tudott elvégezni a nőgyógyászom, mivel szűz vagyok. Gyermeket nem szeretnék. A fentieket figyelembe véve, javasolja-e nekem a fogamzásgátló injekciót, és ha nem, akkor milyen más lehetőségeim vannak arra, hogy helyrehozzam a menstruációs ciklusomat? Azt akarom, hogy nekem is csak 3-5 napig legyen meg, mint a normális nőknek, mert a problémáim és hiányzásaim miatt veszélyeztetem az állásomat és lelkileg is nagyon megvisel a helyzet! Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a vérzészavar témában

        A leírtak alapján javaslom, hogy a hypothyreosis kezelést előíró orvosával beszélje meg problémáját. Önnek nincs normális kétfázisú ciklusa emiatt rendszertelen és elhúzódó a vérzése.Kivizsgálása után tanácsos csak gyógyszeres kezelést alkalmazni. A testsúly növekedése következményes tünet.


        Kérdés: 2012. március 08., 10:18; Megválaszolva: 2012. március 12., 20:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: