• magas SHBG-szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Rövid bevezetés a kérdéseim előtt: lassan 3 éve próbálkozunk teherbe eséssel, és több inszeminációs próbálkozás után jobban átnéztem a hormonértékeimet. Eddig ugyanis úgy tudtam, az én szervezetemben minden rendben van, ezen nem múlik a gyermekáldás. A hormonvizsgálatokban (az egyik 8 hónapja volt, a másik 3 hete) a TSH, Cortisol, Prolactin, DHEA_Sulfat, LH, FSH, Testosteron, Androstendion, Estradiol, Progesteron, az Anti-Müller hormon, valamint az SHGB szerepel. Minden a megfelelő határértéken belül van), kivéve két értéket. A TSH az alsó határon mozog (0, 33mU/l, más mérésnél 0, 41), az SHGB viszont a felsőn, illetve túl van azon, mivel felső értéknek 90 nmol/l van megadva (1. vizsgálati eredményem: 90 nmol/l, második mérésnél 97). Több helyen olvastam, hogy a magas SHBG szint fogamzásgátló szedése esetén jelentkezik, amit én sohasem szedtem, illetve hogy ha ez az érték magas, akkor - ha tényleg jól értettem - nem lehet megállapítani, valójában mennyi hatásos hormon van a szervezetemben, tehát az elkészített hormonvizsgálat értékei nem relevánsak. Elképzelhető, hogy igazából az SHBG magas szintje azt jelzi, hogy a hatásos hormonjaimból nem tudni pontosan, mennyi van? Tehát az is lehet, hogy eddig azért nem sikerült teherbe esnem, mert igazából az én hormonképemmel is gond van? Ha ez így van, lehet valahogy befolyásolni az SHBG szintjét? Lehet ezzel javítani a teherbeesési esélyeimen? Köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a terhesség témában

        SHBG:szexuál hormonkötő fehérje Értékét a tesztoszteron hormonnal együtt kell értékelni.Szerepe az androgén túlsúlyos hormonzavarok felismerésében van. Ösztrogén hormon szedése is emeli értékét. A peteérés vizsgálatával eldönthető a gyermekvállalás lehetősége, melyet a ciklus 21-23.napján kel végezni./progeszteron/

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 12., 21:07; Megválaszolva: 2012. február 13., 23:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: