• Inzulinrezisztencia állna a vetélés hátterében?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! 2009-ben született a kislányom, problémamentes terhességet követően. Tavaly úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kistestvért neki, de sajnos két spontán terhességem is vetéléssel végződött a 10. terhességi héten. Ezután több vizsgálaton átestem: a nyaki-hasi ultrahang negatív lett, a női hormonok és a teljes vérkép értékei is megfelelőek voltak, csak a TSH értéke volt közel a felső határértékhez: 3.56. A transvaginális UH sem mutatott semmi rendelleneset. Ezután a vércukor terhelést követően felmerült az inzulinrezisztencia gyanúja. A vércukor értékek: 0 perces: 4.7, 60 perces: 5.6, 120 perces: 3.9. Az inzulin értékek: 0 perces: 8.1, 60 perces: 41.9, 120 perces: 31.2. Az életmódváltás mellett a javasolt gyógyszer a Merckformin 750 mg volt, napi 2X1 tablettával. Még szeretném hozzátenni, hogy elég vékony vagyok, 162 cm magas és 48 kg - bár a vékony testalkat az egész családra jellemző. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint valóban inzulinrezisztencia állhat-e a vetélések hátterében? Ha igen, milyen kezelést javasolna? A Merckformin nem csökkenti tovább az amúgy is alacsonyabb vércukorszintet? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a vetélés témában

        Az inzulin rezisztencia a terhesség létrejöttét befolyásolja. A petefészekben sok inzulin receptor található. Az inzulin a cukor anyagcserében vesz részt, a Merckformin csökkenti az inzulin rezisztenciát, így a cukor betud jutni a sejtekbe. Így a cukor feldolgozás nő, a vércukor szint csökken.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 08., 22:00; Megválaszolva: 2012. február 09., 23:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: