Teherbeesés

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Babát tervezünk és ebben a hónapban abbahagytam a tabletta szedését, a nőgyógyászom javaslatára még védekezünk óvszerrel, amikor legutóbb pár éve más okból abbahagytam a tablettát 2 hónapig nem volt menszeszem és gyógyszerrel sikerült csak helyrehozni a ciklusomat. Kérdésem: ha e védekezési mód mellett mégis teherbe esnék az lehetséges e úgy, hogy ha esetleg megismétlődik a problémám és 1-2 hónapig nem menstruálok a tabbletta elhagyása miatt, lesz e új peteérés addig amíg az előző váladék nem távozik, és ha így esnék teherbe az árthat e a babának? Köszönettel

† Dr. Szalóczy Péter válasza teherbe esés témában

A korszerű hormonális fogamzásgátlás egyi legfőbb haszna az u.n. családtervezés. Bármilyen tartós tablettaszedő korszak után azt abbahagyva az első egy-két ciklusban nagyobb a terherbeesés esélye, felpörög a rendszer és esetleg több ovuláció következik be középidő tájon. Ezt az élettani hatást a lombik program is felhasználja, rövid idejű, 3 hónapos tablettaszedés abbahagyásával több érett petesejt szívható le megtermékenyítéshez. Az így megtermékenyült magzatokra nincs káros hatás.Nyugodtan essen teherbe az első szüneti hónapban. Igaz viszont, hogy nehezebben aktivizálódó petefészek funkció esetén, ami egyedi, lasabban indulhat meg az első tüsző érése, a vérzés 34 napot gyakran késik, néha egy-két hetet is. 4 hétnél hoszabb késedeem esetén a cíkus megindításához negatív terhesteszt esetén forduljon nőgyóyász orvoshoz.

Kérdés: 2011. december 13., 21:05; Megválaszolva: 2011. december 18., 12:07
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
irritábilis hólyag
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kb. 8 hónapja derült ki, hogy irritábilis hólyag szindrómám van, amely hol előjön, hol elmúlik, kb. másfél havonként....
Terhesség?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Félelmem odáig fajult, hogy kénytelen vagyok szakértőhöz folyamodni. Lassan két éve élek nemi életet viszont a...
lehet baba?
Üdvözlöm! 30 éves vagyok, és nyakig benne vagyunk a párommal a baba-projektben. Kérdésem az lenne, hogy ha menzeszem vége utáni 2.3. és 5. napon...
Endokrin betegségek mellett terhesség
Tisztelt Szakértő! Kb. 6-7 éve derült ki, hogy hormontermelés zavara miatt rendszertelen a vérzésem. Majd a pajzsmirigy működésével is gondok...
Nem esek teherbe
Kedves doktornő! párommal 2 éve szeretnénk kisbabát de sajnos nem sikerült még eddig! nem tudom hogy velem van e baj vagy a párommal az orvosok...