• Érdeklődés 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő! Már egy éve időnkénti fejfájásom volt. Ez az azonban januárban állandósult és azóta szinte nem akar szűnni. A vizsgálatok sorozata végül MR-rel záródott. Az áprilisi MR-re azt írták, hogy A.C. szindrómám van, valamint kis AVM lehetősége is felmerül. A múlt héten elvégzett MR-re pedig azt írták, hogy az A.C. szindróma változatlanul 3 mm-es, atípusos fehérállományi laesiom van és kis AVM továbbra sem kizárható. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy: 1. Mit takar az atípusos fehérállományi elváltozás? 2. Ha a 2. MR-en is feltételezik a kis AVM-et, akkor az valószínűleg ott van?! 3. Az A.C. szindrómának köze lehet a fehérállományi rendellenességhez, mert azt olvastam, hogy az A.C. együtt járhat más agyi rendellenességekkel is?! Előre is köszönöm segítségét, válaszát! 2011-09-17 22:56 Kedves Kérdező! Az Arnold Chiari szindrómának különböző fokozatai vannak, melyek közül nem mindegyik okoz tünetet, valószínűleg Önnél is ez állhat fenn, mert máskülönben már tovább küldték volna. Ez nincs összefüggésben a leírt fehérállományi góccal, mely lehet keringészavarból, gyulladásból visszamaradt károsodott agyterület, mely az eddigi élte, sőt az anyaméhben eltöltött idő alatt is bármikor kialakulhatott. Panaszaiért ez sem felelős. Az AVM ha egyáltalán az, olyan kicsi, hogy szintén nem okozhat ilyen rendszeres fejfájást. Érfestéses vizsgálattal lehetne bizonyítani, hogy tényleg az-e. Keressen fel egy fejfájás szakrendelést, ahol a részletes kikérdezése után a megfelelő kezelést előírhatják. Kedves Doktornő! Az A.C.-ból egyes típust állapítottak meg. A fehérállományi gócot nem hiszem, hogy gyulladásos betegségből maradt volna vissza. Egész életemben mandula gyulladás volt az egyetlen gyulladásos betegségem. Akkor is anyukám gondosan figyelt rám, hiszen gyermek ápolónő és nem szeretett volna vinni fülszúrásra, stb... Elvileg a szervezetemben nem maradt váladék okozta gyulladás. Nem volt arcüreg gyulladásom sem. Ezért vonom kétségbe, ezek alapján valószínűbbnek tartom az anyaméhen belüli fejlődési zavart. Az áprilisi MR vizsgálat sima, hagyományos volt. A mostani azonban már érfestéses volt. És erre is kérdőjelesen írták, hogy ott van-e az AVM. Azonban most az orvosom tovább küldött, hogy megmondják szükségem van-e katéterre. Ez a katéter mit takar? (Agyi katéter.) Doktornő! Január óta abból áll az életem, hogy szakrendeléseket keresgélek, vizsgálatokra szaladgálok. De mind hiába, sehol nem mondanak semmit. Tudom leletek nélkül nehéz véleményt mondani, de reméltem, hogy Ön tud mást is tanácsolni... nem gondolom, hogy 18 évesen ez egészséges. Gyanakodtak már pszichés eredetű problémára. Ezt minden orvosnak elmondtam, hogy kizárható. Ki szoktam beszélni magamból a dolgokat. Valamint veszekedés, lelki állapot változás után nem fáj a fejem. Viszont intenzív test mozgás közben/után fejfájásom felerősödik és lüktető érzést érzek a tarkóm felett, mintha a szívem ott dobognak. Egyéb tüneteim: végtagi zsibbadás, ideghúzódás többnyire alkarban, bizonytalan szédülés, különböző fejtartásokban a lüktető érzés jelentkezik. Nem tudom van-e összefüggés a tünetek között... Ezért fordulok Önhöz, hátha okosabb leszek végre... Hátha tud tanácsolni valamit, hogy merre induljak el... Várom válaszát!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! Az I. típusú AC-ra nem jellemzőek azok a tünetek, amiket Ön leírt. Az agyban lévő elváltozás sem magyarázza. Fejfájása akkor is leginkább tenziós eredetűnek tűnik, ha azt mondja kibeszéli magából a dolgokat, emiatt keressen fel egy fejfájás szakrendelést. A katéteres vizsgálat azt jelenti, hogy egy nagyobb végtagi artérián keresztül felvezetnek egy kis eszközt, amivel kontrasztanyagot tudnak az agyi erekbe fecskendezni, kirajzolva az érhálózatot és egyúttal, ha kimutatott az AVM, akkor el is tudják zárni a kóros eret, megakadályozva a későbbi vérzést. Ezt idegsebészeten szokták végezni.


        Kérdés: 2011. szeptember 22., 22:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 24., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: