• Sclerosis multiplex

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A sclerosis multiplex-szel kapcsolatosan szeretnék feltenni néhány kérdést, mert 2 közeli családtagom is szenved a betegségben, ennélfogva sokat olvastam utána, de vannak olyan dolgok amiket nem igazán értek. Ismereteim szerint több autoimmun betegségnél is található a vérben egy antigén, ami felelőssé tehető a betegségért. ( Pl. RA-nal és SPA-nal is találtak ilyet) SM-nél azonban úgy tudom, ilyet nem találtak. Olvastam több helyen, hogy nem is biztos a betegség autoimmun eredete. Ebben mi az igazság? Illetve rokonom MRi vizsgálatánál odaírták, hogy a gerinc bizonyos szakaszain laesiok láthatók, melyek azonban kóros kontrasztanyag halmozást nem mutatnak, az agyban talált gócok azonban igen. Akkor a gerincen talált elváltozások a betegség következében alakultak ki vagy nem? Az orvosok sem mondtak róla semmit. Ill. az lenne még a kérdésem, hogy a vér-agy gát játszik e valamilyen szerepet a betegség lefolyásában? (úgy tudom, hogy a központi idegrendszerbe nem jut be minden típusú anyag a vérből, és úgy tudom, a fehérvérsejtek sem) Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező! Az SM egy autoimmun betegség, ez gyakorlatilag biztosnak vehető, az nem ismert igazán, hogy mi az, ami a betegséget beindítja. A kontrasztot nem halmozó gócok csupán annyit jelentenek, hogy ezek úgynevezett nem aktív gócok, azaz nem frissek, bennük akut "gyulladás" nem folyik. Ezek azok a helyek, ahol a gyulladás következtében az idegrostok burka már elpusztult egyszerűen fogalmazva. Nem a vér-agy gát sérülése az elsődleges.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 28., 16:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés