Szimmetrikus tónusus nyaki reflex

Tisztelt Szakértő! 7 hónapos kislányom oxigénhiányos állapotban született. 8 hetes kora óta gyógytornára hordjuk hipotónia miatt. Egyre ügyesebb, gurulva közlekedik, négykézláb hintázik, próbálkozik a kúszással-mászással is. Nagyon figyelmes, kommunikál velünk, gagyog, mosolyog. Mindent ügyesen két kézzel fog. Azonban a neurológus doktor úr megállapítása szerint még megtartott a szimmetrikus tónusos nyaki reflex. Azt szeretném kérdezni, hogy ez milyen jellegű problémát vet fel, elképzelhető, hogy idegrendszeri károsodása van a kicsinek? Ha igen a rengeteg szereteten és a gyógytornán kívül van bármi más amit ebben az életkorban még tehetünk a fejlesztése érdekében? Segítségét hálásan köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza neurológia témában

Kedves Kérdező!

A tónusos nyaki reflex fennmaradása 3 hónapon túl, minden esetben valamilyen szintű agyi károsodásra utal. Ennek mértékére a társuló tünetek segítségével lehet következtetni. Mozgásfejlődésében korlátozhatja a kislányt a továbbiakban. A rendszeres tornával ez leküzdhető vagy csökkenthető. A tornát semmiképpen se hagyják abba, azzal érhetnek el a legtöbbet. Emellett egyéni fejlesztése is javasolt, az esetleges értelmi károsodás megelőzésére vagy csökkentésére. Ez lehet csupán enyhe figyelemzavar, de időben és intenzíven kell korrigálni, hogy ne váljon maradandóvá.

Kérdés: 2011. február 03., 17:56; Megválaszolva: 2011. február 10., 17:45
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mri tovabbi kerdes segitseg ....
Agy mri angio nativ es kontrasztos...
Koponya MR és MRA vizsgálat...