Kóma

Tisztelt Doktor Egy 13 éves fiú gyerekről van szó. Kb.3 héttel ezelőtt, erős megfázása, légúti megbetegedése volt, ami magas lázzal, köhögéssel járt.Kivizsgálás után antibiotikumokat kapott injekciókban.Három napja kerékpározás közben rosszul lett, leesett, elvesztette a z eszméletét. Mire haza szállították, újabb rohamszerű rosszulléte volt:agresszíven viselkedett, verekedett, nem ismerte fel a családját. Kórházba szállítás közben kómába esett. Csak két nap kóma után kezdett magához térni, reagálni, felismerte a nagymamáját, bólintott. Nem igazán tudunk választ kapni a történtekre. Lehetséges-e, hogy vírusfertőzésről legyen szó? (agyhártya-, agyvelő gyulladás, H1N1-okozhatja? ) Vagy epilepszia? Maradhat a gyereknek agykárosodása? Van-e esély a teljes felépülésre? Nem diagnózist várok öntől, mert tudom, hogy az lehetetlen, a vizsgálatot végző orvosok is tanácstalanok. Véleményt, lehetőségeket vagy bármit, ami megnyugtat vagy a megoldáshoz közelebb visz. U. I.: a gyerek sosem volt betegeskedő, és mechanikai sérülés sem érte.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza a kóma témában

Kedves Kérdező! Valószínű, hogy a vírusfertőzés szövődményéről van szó, én agyhártya vagy agyvelő gyulladásra gondolnék. Állhat a panaszok hátterében az agyi erek gyulladása is szintén a vírusfertőzés kapcsán. Az epilepsziás rosszullét, a zavart viselkedés, a kóma az agyvelő érintettségére utal, valószínű gyulladás révén. Van esély arra, hogy teljesen tünetmentesen gyógyuljon, de arra is, hogy maradványtünetei legyenek. Ezt a gyermek vizsgálata illetve vizsgálati leleteinek ismerete nélkül nem lehet megmondani. Fontos a rehabilitációja, a logopédiai foglalkozás minél hamarabb elkezdve.

Kérdés: 2011. január 29., 18:20; Megválaszolva: 2011. február 05., 21:49
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés